Feature

protest-operahuset-kairo

Egyptiske intellektuelle demonstrerte lørdag mot regjeringens islamisering av kulturen, etter at orkesteret og ballettensemblet ved operahuset i Kairo sist tirsdag i en lignende protest kansellerte oppsetningen av Giuseppe Verdis opera Aida, som ble skrevet på bestilling til den aller første forestillingen i operahuset dertilbys – bygget for å markere åpningen av Suez-kanalen.

Noe av bakgrunnen for protesten er at Egypts nyutnevnte kulturminister Alaa Abdel-Aziz vil fjerne statsstøtten til ballett, visstnok noen umoralske og seksuelt opphissende greier. Frukten han høster er et amputert 200-årsjubileum for komponisten som gjorde en av sine største kunsteriske prestasjoner idet han tonesatte et drama lagt til Egypt.

 

Kairos operaelskere får i påvente av bedre tider sette sin lit til Youtube, f.eks. dette opptaket av Placido Domingo på sin absolutte høyde en gang på slutten av 1970-tallet (han har bra dreis på den avsluttende B-en, om enn den ikke slutter pianissimo).