Nytt

Avisen Vårt Land kan torsdag 17. oktober melde at Amnestys rapport om angrepene på Egypts kristne i august dette året viser at sikkerhetsstyrkene unnlot å gripe inn for å beskytte koptere under opptøyene. Koptere utgjør flesteparten av Egypts kristne, og under angrepene ble om lag 200 eiendommer eid av kristne påført skader. 43 kirker fikk store ødeleggelser som følge av hærverk og brann, og minst fire ble drept.

«Organisasjonen mener at på grunn av erfaringene fra tidligere angrep, spesielt etter Mursis avgang som president 3. juli, burde man ha forutsett nye angrep mot de koptiske kristne. Sikkerhetsstyrkene iverksatte imidlertid ingen tiltak for å hindre angrepene eller få slutt på volden.

Offentliggjøringen av rapporten sammenfaller med toårsdagen for Maspero-massakren. Den 9. oktober 2011 ble 26 kristne og en muslim drept da hæren brutalt slo ned en demonstrasjon utenfor mediebygningen Maspero i Kairo. Demonstrasjonen var kalt sammen i protest mot rivningen av en kirke i sør i landet.

I lys av tidligere angrep burde man forutsett at dette kunne skje. Likevel maktet ikke sikkerhetsstyrkene å hindre angrepene eller stanse dem da de begynte. Enkelte av angrepene varte i flere timer og andre foregikk over flere dager

Lederen for Amnesty Internationals Midtøsten – og Nord-Afrika program, Hassiba Sahraouni, sier til Vårt Land at ingen så langt er pågrepet eller dømt for angrepene i august, og at ingen overordnede er dømt etter Maspero-massakren, kun tre underoffiserer som har fått korte straffer. Hun mener at den egyptiske staten med dette sender ut et signal om at kristne og andre minoriteter i Egypt er fritt vilt.