Nytt

Minst femten mennesker er ifølge BBC blitt drept i Kairo i forbindelse med at egyptiske sikkerhetsstyrker har fjernet protesterende tilhengere av Egypts avsatte president Mursi, som en tid har okkupert to plasser i den egyptiske hovedstaden.

Det muslimske brorskapet sier at antall drepte er langt høyere. Det er rapportert om skudd, tåregass og bruk av bulldosere, men det er forskjellige versjoner av hva som er skjedd. Innenriksdepartementet sier at demonstrantene skjøt først.

Witnesses spoke of seeing at least 15 bodies on the ground, but the Muslim Brotherhood – describing the security forces’ intervention as a massacre – put the number of those killed at more than 100.

At least two members of the security forces were among the dead and nine were injured, officials say.

The interior ministry denied any deaths were caused by firing of live ammunition.

«Security forces used only tear gas canisters to disperse the protesters though it was heavily fired at by armed elements from inside the two protest camps, causing the death of an officer and a conscript and the injury of four policemen and two conscripts,» the ministry said in a statement.

 

BBC: Egypt protests: Bloodshed as Pro-Morsi camps cleared