22/7

For de av oss som synes at folk må få ha de oppfatningene de vil, og at de fra tid til annen må få lov til å ta feil uten at dette skal snu tilværelsen deres opp ned, er det litt vanskelig å sette seg inn i tankegangen til meningspolitiet.

Men da Espen Daniel Hagen Olsen, etter at alt om Utøya var kjent, leste Anders Ulsteins kommentar til statsministerens reaksjon på bombingen av regjeringskvartalet, skrevet før alt om Utøya var kjent, er det liten tvil om at hans moralske indignasjon løp løpsk. Det var ikke nok å sende avgårde en sint e-post til Document eller skribenten: kopi ble også sendt til pressen og til Ulsteins sjef.

Hensikten med denne anstrengelsen var klar nok: Ulstein skulle bringes i forlegenhet i arbeidsgiverens og offentlighetens øyne. Mens pressen hadde vett til å ignorere denne private personforfølgelsen, hadde vettet forlatt ledelsen i Actis. I stedet for å holde seg i ro i påvente av et kaldt hode, ble den smittet av Hagen Olsens indignasjon, og reaksjonen som materialiserte seg i det hysteriske notatet, gjorde ethvert tilbaketog umulig.

Den skjebnesvangre e-posten begynner etter forholdene saklig, selv om andre også hadde antatt offentlig at islamister stod bak bomben uten å bli kalt paranoide etterpå.

Hei Anders,

Jeg har sett på Andreas Behring Breiviks innlegg fra document.no i kveld. At de ble lagt ut av Hans Rustad er bra.

Så kommer jeg over ditt innlegg: Hvorfor har du ikke beklaget det? Det er fullt av paranoia og spekulasjoner som det viser seg er totalt feil! TOTALT FEIL! Det er en norsk islam-kritiker som har gjort det mest forferdelige angrep på våre politikere og våre ungdommer. Og de skriver «de dreper oss» i et eklatant forsøk på å fyre opp følelser.

Derfra var ikke veien lang til prekestolen:

Du burde skamme deg! At du er «internasjonal sjef» i Actis er ikke til å forstå. Er du så totalt ute av stand til å se an saker før man vet svaret?

Jeg håper du får sove riktig dårlig i tiden fremover. Du og dine meningsfeller er ikke direkte ansvarlige, det er klart. Men, den diskursen dere bidrar til med deres hatefulle propaganda har ikke akkurat hjulpet. Hvor er ettertanken din? Det er direkte feigt å ikke beklage det!

Jeg har sendt denne saken til pressen (jeg har også satt sjefen din i kopifeltet). Det er mulig de ikke kommer til å skrive om det oppe i alt dette, men det gir deg jo en mulighet til en skamfull retrett. Skam deg og dere!

Med sørgelig hilsen,

Espen D. H. Olsen

Teksten taler i grunnen for seg selv, men det er nokså fascinerende med den utsøkt ekle kombinasjonen av dårlig skjult selvgodhet og ønske om å ramme andre. Man må formode at Hagen Olsen fant sin egen diskurs til stor hjelp for et bedre samfunnsklima, og i kraft av dette kunne påberope seg moralsk overhøyhet.

Mon tro om Hagen Olsen ante hvor godt han hadde lyktes, f.eks. med å frata Ulstein nattesøvnen en tid? Han måtte jo ha gjort seg noen minimale anstrengelser for å finne listen over ansatte i Actis. Hendte det at han vendte tilbake til den nettsiden for å se om Ulstein var forsvunnet derfra? Viste han på noe tidspunkt noen tegn til den ettertanken han etterlyste hos Ulstein?

 

 

Ukeavisen Ledelse tok hull på saken: http://www.ukeavisenledelse.no/nyheter/arbeidsliv/-jeg-ble-presset-ut-av-jobben/