Eskil Pedersen, tidligere leder i AUF, sier Listhaug «stolt viser frem blomsterhav blant annet fra rasistiske og konspiratoriske grupper». Foto fra Twitter

Hvor mye sinne og frustrasjon kan noen blomster, sendt som støtte og trøst til et hardt presset medmenneske, skape? Ganske mye, viser det seg.

Nå var det jo ikke bare noen få blomster akkurat; det var et hav, faktisk. Men likevel?

Hvem kan reagere så sterkt på en solidarisk handling overfor et medmenneske som står midt i en storm?

Det kunne blant andre Eskil Pedersen, som var til stede på Utøya 22. juli, og som derfor selv ble gjenstand for en solidarisk blomsteraksjon.

Det fant han det nødvendig å minne om fredag:

Eskil Pedersen, tidligere leder i AUF, reagerte på bildene av Listhaugs blomster med å dele et bilde av blomsterhavet utenfor Oslo domkirke etter 22. juli.

«Du har ikke forstått noe, justismininster», skriver Pedersen senere.

Pedersen sier til NRK at han skulle ønske Listhaug heller brukte kvelden på å legge ut en unnskyldning på Facebook.

– En veldig ekstrem gruppe har i dag oppfordra sine følgere til å sende henne blomster. At hun stolt viser frem blomsterhav blant annet fra rasistiske og konspiratoriske grupper på nett viser at hun slett ikke forstår hva hun måtte beklage fra Stortingets talerstol i går, sier han.

NRK spør om det er problematisk i seg selv at Listhaug mottar blomster.

– Hun kan motta så mye blomster hun vil. Men jeg tror ikke hun ser helt sammenhengen mellom det hun legger ut, det hatet som er der ute, og at en ekstrem gruppe også oppfordrer til å sende blomster til henne, sier han.

I en sms svarer Sylvi Listhaug via sin rådgiver Espen Teigen:

– Jeg kommer ikke til å beklage at jeg har mottatt blomster. Jeg tar fullstendig avstand fra folk som er nynazister eller fronter rasisme. Det har jeg gjort mange ganger. Men jeg kommer ikke til å beklage for at folk har sendt meg blomster. Når jeg åpnet blomstene og leste kortene var det folk som er åpen om at de støtter Frp, støtter andre partier, det var lokallag og folk fra hele landet.

Teigen svarer Eskil Pedersen på Twitter:

Teigen avviser at flertallet av blomsterbukettene som kom til Listhaug fredag, stammer fra Facebook-aksjoner fra innvandringskritiske miljøer.

– Det er selvfølgelig sikkert noen slike som har sendt blomster, men jeg har lest alle kortene, og mesteparten kommer fra helt vanlig folk. Avsenderne er blant andre personer som stemmer Høyre, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Frp. Det er stygt om de som har sendt blomster skal brunbeises som høyreekstreme, sier han til Aftenposten.

Teigen viser også til at «Gruppa for Frp-venner i Norge» har sirkulert oppfordringene om blomsterhilsener.

Espen glemmer i farten å nevne Document… Send en blomst til Sylvi!

Etter at Aftenposten hadde publisert sin sak sendte Sylvi Listhaug følgende uttalelse til avisen:

«Jeg kommer ikke til å beklage at jeg har mottatt blomster. Er det galt å motta blomster også nå? Jeg tar fullstendig avstand fra folk som er nynazister eller fronter rasisme. Det har jeg gjort mange ganger. Men jeg kommer ikke til å beklage for at folk har sendt meg blomster. Når jeg åpnet blomstene og leste kortene var det folk som er åpen om at de støtter Frp, støtter andre partier, det var lokallag og folk fra hele landet».

Helén Ingrid Andreassen, som overlevde Utøya og som er aktiv i Oslo Ap, reagerer sterkt på Listhaugs blomsterbilde, noe Document har omtalt. Fredag la Andreassen ut et bilde på Twitter av blomsterhavet i Oslo etter 22. juli, og så bildet av Sylvi med blomstene i Justisdepartementet like etter.

Andreassen hevder at flere av blomstene kommer fra «en rastistisk gruppe, Slå ring om Norge».

Aftenposten refererer Listhaugs kommentar: «Er det galt å motta blomster også nå?», Andreassen svarer:

– Er det sant!? Jaja, jeg synes det er galt å takke for blomster fra sånne grupperinger når man har brukt hele uka på å såre Arbeiderpartiet og overlevende etter Utøya. Jeg håper og tror dette ender med mistillit, sier Helén Ingrid Andreassen.

Andreassen avlegger også Document en visitt, og slår dermed seg selv på kjeften med hensyn til antydningen om at blomsteraksjonen var dominert av «rasister» :

Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere bildet av Sylvi Listhaug og blomstene overfor avisen. Partisekretær Kjersti Stenseng skriver på Facebook at hun fredag har brukt tid på å lese poster og kommentarfelt på Facebook, og at hun er «skremt over det som regelrett er hat, rasisme og drapstrusler som florerer i enkelte fora.»

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂