Nytt

Helen Ingrid Andreassen deltok i NRK Debatten torsdag. (Skjermdump, NRK)

Flere hundre har sendt blomster til justisminister Sylvi Listhaugs kontor fredag. Utøya-overlevende reagerer med gråt og fortvilelse.

Fra hele landet strømmet det på med blomster til Sylvi. Kontoret hennes i Justisdepartementet var fredag ettermiddag i ferd med å fylles av blomster.

Helen Ingrid Andreassen, aktiv i Oslo Ap og overlevende etter Utøya-terroren, gikk fredag kveld ut på Twitter og fortalte om hvordan Utøya-overlevende reagerer med fortvilelse over at folk sender blomster til støtte for justisminister Sylvi Listhaug.

– Jeg får telefoner fra Utøya-overlevere som gråter og er fortvilet over hvordan Sylvi Listhaug skryter av blomstene hun får fra Facebook-grupper som sprer hat.

Det hevdes å ha vært en serie Facebook-grupper som organiserte blomsterhyllesten, flere av dem med innvandringskritisk innhold. «Slå ring om Norge», som tok initiativet, er en høyreekstrem gruppe som oppfordrer til vold, skriver VG.

Fredag mottok Sylvi Listhaug hundrevis av blomsterbuketter til sitt kontor.

– Det gjør vondt å se hvordan Sylvi Listhaug skryter av blomstene hun har fått. Dette viser at unnskyldningen hennes ikke var verd noen ting, når hun tar imot blomster fra rasistiske Facebook-grupperinger, og skryter av det på Facebook og i mediene, sier Helen Ingrid Andreassen.

– Så får hun det til å virke som det er hun som har hatt en tøff uke. Hun har åpenbart ikke engang prøvd å forestille seg hvor tøft vi har hatt det den siste uka. I kveld har folk som overlevde Utøya ringt til meg og grått på telefonen, sier Andreassen.

Andreassen var godt fornøyd med NRKs Debatten torsdag kveld:

 – Vi som overlevde Utøya, reagerer fordi det viser en mangel på forståelse for hva debatten den siste uka har handlet om. Mange pustet lettet ut i går, etter NRK Debatten, og trodde vi nå var på vei over i en ny tid med en annen retorikk. Så går det knapt en dag før vi er tilbake til at Sylvi Listhaug skryter av at hun har fått blomster, fra grupper som sprer høyreekstremt hat.