Camilla Ahamath, foto: Twitter.

 

Det snakkes i det vide og brede om hatet mot Ap og AUF, alt det mørke og fæle som løper fritt omkring på høyresiden og alle de enda fælere rasistene og det som verre er som sender blomster til Sylvi Listhaug. Man kan være enig eller uenig med henne i form og innhold, men objektivt sett har hun vært gjennom en påkjenning av dimensjoner. Ydmykelser, drapstrusler, vranglesning 24/7 kan gi selv den sterkeste en knekk. Mange ser forbi politikk (og retorikk!), ser mennesket og reagerer empatisk.

Så er det altså at Ruth fra Valdres synes det hele har gått for vidt, og setter i gang en blomsteraksjon for Sylvi. Hvor langt skal man dra dette? Er det et utrykk for et rasistisk og nazistisk sinnelag hos denne Ruth og alle andre som reagerer på ren ryggmargsrefleks og medfølelse med å sende blomster?

I skrivende stund har ca 20.000 personer donert drøyt fire millioner kroner til Leger Uten Grenser (LUG) i en «motaksjon» mot Sylvis blomster. Fint for Legene, og et aldri så lite paradoks at det måtte en FrP-kvinne til for å få fart på givergleden.

Men pengene får en bismak når de er tuftet på drapstrusler og grov sjikane. Og man blir matt og trist når man leser et intervju med Camilla Ahamath, initiativtakeren bak innsamlingen til LUG,  i NRK.

– Eg leita etter litt håp på Facebook i går, for eg var fortvila over at Listhaug var så stolt for alle blomane ho hadde fått, seier Camilla Ahamath.

Då såg ho at nokon hadde tatt initiativ til å samla inn blomar til leiar Bjørnar Moxnes i partiet Raudt som fremja mistillitsforslaget mot Listhaug.

– Men eg tenkte at blomar visnar så fort. Me må gjera noko anna. Ein motaksjon til dei idiotiske blomane, rett og slett, seier Ahamath.

– Du unnar henne ikkje blomar?

– Jo, eg unnar henne ein haug med blomar som visnar. Eg håpar dei tar bilete når dei blir kasta i søppelet, óg.

Det hatet som mange på venstresiden føler seg utsatt for, er riktignok pakket litt penere inn i Ahamaths språkbruk. Men hvorfor legge noe i mellom? Det kunne like godt stått «F*ck Sylvi Listhaug». For det er jo bare hat alle som ikke stemmer Ap eller til venstre for disse:

– Dette trong eg no, og det trur eg alle andre gjer, óg. Å sjå at kjærleiken vinn over hatet. Folk er så lei hatretorikken og at dei høgreekstreme gruppene fekk så mykje merksemd på grunn av dei blomane. Me skal visa – igjen og igjen – at me er fleire enn dei. At me ønskar eit varmare samfunn, seier Ahamath engasjert.

En av gruppene som kastet seg på blomsteraksjonen, var «Slå ring om Norge». Den har Sylvi tatt avstand fra – men for sent ifølge Ahamath. Ingen grunn til å la tvilen komme tiltalte til gode et sekund, selv ikke etter en ekstrem fredag i skytteltrafikk opp og ned på Stortingets talerstol:

– At ho tok avstand frå dei i dag er for seint. Det er berre PR-strategi. Hadde ho meint det, hadde ho gjort det med ein gong. Men i går takka ho og var så stolt over alle blomane, sjølv om ho visste svært godt at nokre av blomane kom frå høgreekstreme og rasistar.

Og selvsagt er tilsynet for høg moral på pletten:

– Skal ikkje vanlege folk få støtta og oppmuntra ein statsråd dei er samde med?

– Jo, det er lov. Men hatretorikken og det høgreekstreme, rasistiske og diskriminerande er det ikkje greitt å støtta. Slik kan me ikkje ha det i Noreg.

Dette er drøyt, og blir selvsagt ikke fulgt opp av NRKs journalist. Snakk om å dra alle over én kam.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂