VGs intervju med Sylvi Listhaug er noe av det nedrigste som har stått på trykk i en norsk avis. VG bør boikottes som avis av alle mennesker som mener at ord betyr noe.

Redaktør og administrerende direktør Gard Steiro skrev like etter han tiltrådte en liten epistel om at massakren  på Charlie Hebdo-redaksjonen hadde gjort sånn inntrykk på ham at han tenkte på de drepte hver dag. Det var sterke ord. Ord som forplikter. Når jeg ser VGs behandling av Sylvi Listhaug må jeg si at jeg tror ikke noe på dem. VG forsvarer ikke Ordet, han misbruker det, han bruker det til å svine til en norsk politiker som bærer en tung bør som statsråd for innvandring.

Gard Steiro og VG gjorde den jobben langt tyngre ved å forsøke å kline henne til nazister og høyreekstreme.

Intervjuet ble gjort før Sylvi Listhaug gikk i svangerskapspermisjon. VG hadde Listhaug på førstesiden etter fødselen. Den hadde vært vanskelig og hun fryktet å miste barnet.

Det hindret ikke VG å kjøre intervjuet med henne som er kapittel 22 i serien Det hvite raseriet. Tore Tvedt i Vigrid er kapittel 23.

Ronny Berg og Stian Eisenträger hadde et oppdrag å fullføre da de gikk til intervjuet: De skulle kjøre en norsk statsråd til veggs, presse henne opp i et hjørne, stille henne spørsmål hun ikke kunne besvare uten å kompromittere seg selv. Alle som har journalistikk som yrke vet hvor infamt og ynkelig disse karene oppfører seg. De er en skam for yrkesstanden.

Kommer kolleger til å reagere? Kommer noen norsk avis til å rykke ut og kritisere karaktermordet på Norges mest populære politiker? Vi har ikke sett mye civil courage de senere år.

Norsk presse er blitt instrumenter til å stoppe munnen på folk. Sylvi Listhaug og Document står på samme side. Vi kjenner hver dag på kroppen trykket som mediene utøver. Den senere tid er dette trappet opp. En lukket Facebook-gruppe på flere tusen personer bruker anmelderknappen på Facebook, for å stanse medier de ikke liker.

Det handler om et organisert angrep på ytringsfriheten.

VG har pøst enormt med ressurser inn i Det hvite raseriet. Den gir en kvalmende følelse. VG driver reklame for nazister. De glansede bildene i stort format, av flagg og tatoverte kropper. Hvorfor denne voldsomme eksponeringen av et marginalt fenomen? Hvis det ikke er for at VG ønsker det skal vokse, for at trusselen blir reell. Jeg hører VG kjørte Det hvite raseriet frem under terroren i Drottninggatan, for å minne om at det finnes en annen trussel?

Jeg vet ikke om Sylvi Listhaug har anledning til å nekte VG intervjuer. Det er mulig hennes rolle som statsråd gjør det vanskelig. Men vi som lesere kan boikotte VG. Det står oss fritt til å bruke Facebook og andre kanaler til å oppfordre til det.

VG har selv brutt kontrakten med leserne når det misbruker sin rolle til å dra en modig politiker ned i den brune søla. Ronny Berg og Stian Eisenträger bruker Tore Tvedt til å presse seg på Listhaug. De bruker hans ord mot henne.

Hennes retorikk har flyttet grensen for hva som er akseptabelt å si. Hun flytter denne grensen nærmere meg, og det jeg selv står for. Derfor er jeg glad i henne».

– Mm.., sier Sylvi Listhaug og nikker.

Skal Sylvi Listhaug ha mumlet samtykkende til å høre at Tore Tvedt sier at «han er glad i henne»?

I straffeloven kan man bli tiltalt for voldtekt uten å ha gjennomført samleie. VG har flyttet grensene for voldtekt over i journalistikken.

– Hvordan opplever du å bli omfavnet av en selverklært nazist?

– I februar i fjor ble det arrangert en demonstrasjon til støtte for deg utenfor Stortinget. Kjenner du til hvem som deltok i den demonstrasjonen?

– Ifølge nettstedet Radikal Portal var flere av demonstrantene høyreekstremister. Blant annet en tidligere styreleder i organisasjonen Nye Nasjonale Samling. I tillegg skal en av vaktene ha koblinger til den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. I demonstrasjonen skal han ha stilt med hansker med knokebeskyttelse?

– Er det noe med retorikken din, eller synspunktene dine, som faktisk deles av nynazister?

– Du har uttalt at «flyktninger kan ikke forvente å bli båret på gullstol inn i Norge». Du bruker ordet «lykkejegere» om dem. Tror du dette kan piske opp stemningen i et land?

Listhaug gjør et forsøk på å ta igjen. Det er samtidig en påpekning av at det VG driver med ikke har noe med good faith-journalistikk å gjøre. VG er ikke i god tro. De er ute etter å ta henne, etter bevisst å ta hennes uttalelser ut av sin sammenheng.

– Dersom du ønsker å misforstå meg med vilje, pisker du opp stemningen. Jeg har gjentatte ganger forklart ulike ord og uttrykk som er tatt ut av sammenhengen og vrengt og vridd på. Hvis folk hører hva jeg virkelig sier, er det ingen grunn til at stemningen skal bli pisket opp.

Nettopp. Her satte Listhaug bjella på katten. Det er det VG er ute etter: Piske opp stemningen. Det ble nok sagt mer kraftfullt enn VG gjengir.

Listhaug begrunner hvorfor hun må uttale seg. Det er jobben hennes. Å drive politikk og forklare den.

– Kan disse tingene du vil markedsføre påvirke folks holdninger til dem?

Listhaug forsøker seg med ærlige svar. Hun skulle aldri sluppet disse to inn på sitt kontor i Nydalen. I en time holdt de på.

– Men skal jeg da tie om det vi gjør og som jeg mener er viktig å ha en debatt om?

Det er ikke et intervju. Det er et avhør Ronny Berg og Stian Eisenträger foretar. Av en norsk statsråd. De har fått et oppdrag og akter å fullføre det. Listhaug skal inn i «boka», over det hvite raseriet. Hun er blond, hvit, bærer kors og er frittalende. Hun gir vanlige folk håp. Det holder. Hun skal tas. Ned.

Har Ronny Berg og Stian Eisenträger blitt smittet av omgangen med nazister? Legger de seg nærmere en stil som minner om biljakt i amerikanske filmer, der forfølgeren kjører brutalt inn i støtfangeren bakfra, eller dundrer inn fra siden. For at byttet skal miste kontrollen og spore av?

– Når du oppfordrer folk til å gi tommelen opp for at flyktninger skal ut av landet: Kan dette fremstå som kaldt? Nesten som et show?

Innrøm det like godt. Fall på kne for oss. Innrøm at du hører til i den «hvite flokken». At du sender hemmelige budskap:

– Du synes ikke det virker som om vi heier på eller nyter at de må reise ut av Norge?

Dette er ikke et intervju, det er en inkvisisjon for å avsløre en heks.

– Når noen blir returnert, er det noe som gleder deg?

Ronny Berg og Stian Eisenträger kan ikke ha forestilt seg hvordan dette kom til å se ut på trykk. De går helt opp i rollen med å avsløre Listhaug, få frem hvem hun egentlig er.

– Kriminalstatistikken viser at hatkriminaliteten er den eneste kriminaliteten i Norge som øker…

Her sitter de på kontoret til statsråden og sjikanerer henne med statistikk. Hun kan ikke kaste dem på dør. Det var det hun burde gjøre. Hvorfor har ikke hennes høyre hånd, Espen Teigen, sørget for å filme seansen? VG er kommet for å drive eksorsisme. Men er de selv varulver? Det er en eim av Twilight zone over spørsmålene:

– Fra 2014 til 2015 ble det registrert en dobling av antall anmeldte tilfeller av hatkriminalitet mot etniske og religiøse grupper. Får dette deg til å holde litt igjen når du skriver på Facebook?

– Hvis noen sa for 10 år siden at «innvandrere har det altfor godt i Norge», ble man stemplet som rasist. I dag er det helt vanlig å kalle dem både unnasluntrere og lykkejegere. Har det skjedd noe med måten vi snakker på?

Listhaug forsøker å holde intervjuet på skinnene. Hun forteller om Unni Wikan som ble anklaget for rasisme på 90-tallet da hun sa innvandrere måtte lære seg norsk.

Dette blir for tamt for VG-gutta. De får ikke riktig ram på henne. De må ty til knep som i innledningen:

– Ytringer som tidligere ble betraktet som brunt grums, er blitt normalisert?

– Helt klart.

– Synes du det er riktig?

– Selvfølgelig.

– Ja?

– Det er jo reelle problemstillinger som ikke bør feies under teppet.

Sylvi Listhaug har aldri svarte bekreftende på at brunt grums er blitt normalisert. Never. Ever. Det er pur løgn. Heller ikke at det «selvfølgelig» er riktig.

Mer sjikane:

– Er det blitt populært som politiker å være innvandrerfiendtlig?

– Vil du karakterisere deg selv som patriot eller nasjonalist?

– Er du ukomfortabel ved å bli omtalt som en patriot?

Men VG var ikke fornøyd med resultatet. Det manglet noe. En som kunne slå spikrene helt inn.

Ingebrigt Steen Jensen.

TV2s Kadafi Zaman brukte ham da Zaman fikk være med Listhaug på patrulje med Utlendingspolitiet. Zaman hengte henne ut og Steen Jensen syntes det minnet om Warzawa-ghettoen.

Steen Jensen kom ikke heldig fra det. Men VG vil gjerne kjøre reprise og Steen Jensen er ikke vond å be.

– Når hun rekvirerer en politibil midt på natten med et TV-team i baksetet for å drive menneskejakt på flyktninger hun kan kaste ut av landet, blir hun ikke avskjediget, men får fortsette å ture frem. Hva er det som skjer? sier Steen Jensen.

Det som skjer er at dumme mennesker som Steen Jensen kan si akkurat hva de vil om en statsråd og det er en avis som ber ham om å gjøre det.

Siden Ronny Berg vil ha Steen Jensen til å svine til Listhaug kan det han sier være så dumt det bare vil. Steen Jensen har ikke sagt at Listhaug oppførte seg som Gestapo.

– Jeg har skrev at aksjonen «vakte slike følelser i meg», hvilket det faktisk gjorde.

Dette er så dumt at det ikke fortjener å gjengis.

Men VGs «intervju» med Listhaug fortjener oppmerksomhet.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.