Eskil Pedersen stiller seg uforstående til at han kan bli anmeldt.

Ruth Marie Gjevre Vaagø fra Leira i Valdres vurderer å anmelde Eskil Pedersen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Hun mener seg stemplet som rasist av politikerne etter uttalelser om blomstene som ble sendt til justisminister Sylvi Listhaug før helga. Også Shurika Hansen, som skal tale på dagens demonstrasjon i Oslo, vil anmelde Thorkildsen.

– Dette er det verste jeg har vært utsatt for, sier Vaagø til Dagbladet.

Vaagø fortalte lørdag til VG at hun ivrig delte Facebook-posten som oppfordret folk til å sende blomster til Listhaug.

Flere medier fokuserte ensidig på Facebook-sida «Slå ring om Norge», som også delte oppfordringen. Sida ble beskrevet som full av hatytringer mot innvandrere, muslimer og Arbeiderpartiet, og Listhaug tok lørdag selv avstand fra dem.

Vaagø reagerer sterkt på uttalelser fra Pedersen. Fredag sa den tidligere AUF-lederen dette om Listhaug:

– At hun stolt viser fram blomsterhav blant annet fra rasistiske og konspiratoriske grupper på nett, viser at hun slett ikke forstår hva hun måtte beklage fra Stortingets talerstol.

Thorkildsen, Oslos byråd for oppvekst og kunnskap, viste til en Aftenposten-artikkel der ministeren takket for blomstene, og skrev følgende på Twitter fredag (omtalt av Document):

«Hadde jeg vært Listhaug, hadde jeg rødmet av skam. Hun: Takker for støtten fra rasistene.»

– Dette er så sårende. Jeg har ingenting å gjøre med rasisme, nazisme eller høyreekstremisme – jeg er en helt vanlig dame fra Valdres som støtter Sylvi Listhaug, sier Vaagø.

Det er Vaagø som har tatt initiativet til demonstrasjonen til støtte for Listhaug foran Stortinget i dag.

Eskil Pedersen, stiller seg uforstående til at han kan bli anmeldt.

– Jeg vet ikke hvem hun er engang. Så dette har jeg ingen kommentar til, sier han til Dagbladet.

Inga Marte Thorkildsen viser til hva hun har skrevet på Facebook om saken.

– Vi snakker om grupper med slagord som «Gjør Norge norsk igjen», og som mener at asylsøkere bør «bør interneres i arbeidsleirer». (…) Jeg mener, i likhet med Listhaug, at vi må kunne kalle en spade for en spade.

Thorkildsen sier at hun særlig siktet til sider som «Slå ring om Norge».

Også Shurika Hansen, samfunnsdebattant og skribent for Resett, akter å anmelde Thorkildsen.

– Jeg leverer inn anmeldelse på Inga Marte mandag. Jeg er så lei av at rasismekortet trekkes, sier hun til Dagbladet.

Shurika sier at det er absurd å koble Listhaug-støtteaksjonen til rasisme i det hele tatt, og viser til sin egen og Yucels utenlandske bakgrunn.

Shurika Hansen og Cemal Knudsen Yucel, leder for Ex-Muslims Norway skal tale under søndagens Listhaug-støttedemonstrasjon.

– Vi er innvandrere som vil fortelle hvorfor vi støtter Sylvi Listhaug, som har gjort mye bra for innvandrerkvinner, sier hun.

Midt i Dagbladets artikkel har avisen lagt ut en henvisning med tittel og bilde til en annen av avisens artikler som omhandler «blomsterkrigen». Slik ser det ut (av tekniske grunner er det to, litt overlappende, skjermdumper):

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂