Foto: Berit Roald / NTB.

Har du noen gang lurt på hvorfor Frp ikke lenger er å anse som en pålitelig forsvarer av et samfunn basert på sunn fornuft?

Grunnen er at det finnes altfor lite intellektuell og moralsk ballast i partiapparatet til at det er i stand til å opptre med sikker dømmekraft i brennbare saker, og dermed blir det umulig å stå oppreist i en storm når det åpenbart hadde vært rett å gjøre. Frp-folk kan ikke sin historie, og de kan ikke sin Machiavelli. Synd, men sant.

Og derfor bøyer partiet seg for harmdirrende moralistisk utpressing. Et illustrerende eksempel går sin seiersgang i Dagbladet og VG i dag.

På Elverum Frps Facebook-sider er det blitt offentliggjort et innlegg med følgende innhold:

Jeg er rasist, fordi jeg mener alle liv teller. Ikke kun svarte.

Jeg er rasist fordi jeg mener det er viktigere å sette ord på de mange 100 tusen som blir drept hver dag, enn en enest stakkars kriminell fyr som dør under en arrestasjon i USA.

Jeg er rasist fordi jeg mener det er feil å demonstrere ved bruk av plyndring, ødelegging, skading og drap på folk.

Jeg er rasist fordi jeg mener det er feil å angripe politi og sikkerhetsfolk fordi du mener noen få mennesker har gjort en feil.

Jeg er rasist fordi jeg mener det er feil å sette hele samfunn i risiko ved å sette til side smittevernsregler for å demonstrere.fordi jeg elsker et land som er bygget opp på frihet, stolthet og demokrati.

Jeg er rasist fordi jeg mener det er viktig å gi alle like goder i vårt land, og ikke gi innvandrere særfordeler foran våre egne pensjonister, uføretrygdede, arbeidsløse og fattige.

Jeg er en jævla rasist.

I en normal verden er dette en nokså uproblematisk ytring. Her legges det for dagen en sarkastisk avstand til det verste massehysteriet på lang tid, der vi er vitne til en farlig kombinasjon av intellektuell nedsmeltning, flokkmentalitet og heksejakt. Det er et lett innlegg å forsvare.

Hvis Frp skal ha noen eksistensberettigelse, må partiet være i stand til å ta fornuftens side i den kulturkrigen som pågår. I stedet ser vi at de som har posisjoner i partiapparatet, legger seg flate så snart tabloidavisene presser dem litt. De forstår ikke engang at det pågår en kulturkrig, for den verdensanskuelsen de forsvarsløst har fått banket inn, er essensielt den samme som venstresidens.

Dagbladet får lett presset frem en tilståelse fra lokallaget:

– Uffda. Dette tar jeg fullstendig avstand fra. Sånn går det bare ikke an å uttale seg, det er helt tragisk, sier leder Erland Lae i Elverum Frp.

Lokallagslederen ser ikke engang ut til å ha forstått sarkasmen:

– Jeg tar avstand fra alt, jeg vil ikke gå god for noe av det som står der. Frp får veldig lett pepper for det vi sier, og det kan hende det glipper for enkelte noen ganger. Men rasister er vi ikke. Dette var veldig trist og kjedelig. Vi må få slettet dette nå og hindre at det kan skje igjen, sier Erland Lae.

VG har fått avsenderen av Facebook-posten i tale:

Det var Tore Hornsletten, tredje varamedlem for Frp i kommunestyret i Elverum, som la ut meldingen og senere slettet den.

Han sier til VG at innlegget var ment sarkastisk og at det skulle vært lagt ut på hans personlige Facebook-side og ikke på Frp sin.

Det er jo ryddig av ham å oppklare den saken, men problemet består: Frp tar avstand fra tanker som representerer en helt sunn og riktig reaksjon på hysteriet som er pisket opp.

VG-artikkelen blottstiller noe mer av skrekkabinettet av middelmådigheter i partiet:

Dag Martin Bakken, gruppeleder i kommunestyregruppen til Frp i Elverum, reagerer på innlegget.

– Jeg synes det er horribelt og skjønner ikke hva som er lurt med å legge ut noe sånt. Jeg skjønner ikke hvorfor han har lagt det ut, sier Bakken til VG.

Morten Kolbjørnsen, fylkesleder for Frp Innlandet, sier både lokallaget i Elverum og Frp Innlandet tar avstand fra innlegget.

– Vi må bare beklage. Det er en dårlig vurdering å legge ut en slik post og det representerer ikke det fylkeslaget eller lokallaget står for, sier Kolbjørnsen til VG.

Disse knehønene ville gjøre både partiet og landet en tjeneste hvis de førtidspensjonerte seg. Det er helt åpenbart at Frps partiapparat ikke duger i kulturkrigen.

Det første Frp må gjøre, er å slutte å la seg herse med av journalister som hater partiet og alt det står for. Frp-folk kan med fordel lære av Donald Trump: Man må være kompromissløs overfor den som er ute etter å ødelegge en, ikke opptre underdanig. Underdanigheten vil nemlig aldri bli tilstrekkelig. Det journalister driver med mot Frp, er jihad – ikke journalistikk.

Jon Helgheim, Sylvi Listhaug, Christian Tybring-Gjedde og Per Willy Amundsen har skjønt det. De er verdige arvtagere etter Carl I. Hagen. Siv Jensen og herrene Lae, Bakken og Kolbjørnsen er det ikke. Mange er politisk hjemløse i påvente av at det blir en forandring på denne situasjonen.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.