Mats Henriksen Persøy (i midten foran), leder av FrPU Trøndelag og medlem av Trøndelag FrPs fylkesstyre, mener Document er et «brunt» nettsted, men har aldri lest en hel artikkel fra nettstedet. Knut Røe (bak til høyre) er enig. Han er medlem av både FpUs fylkesstyre og FrPs fylkesstyre.

Det er ikke bare i regjeringen at FrP har problemer. Det har også problemer med sine egne liberalister som ikke står tilbake for Abid Raja når det gjelder å stemple motstandere som brune.

Nestformann Knut Røe i Trøndelag FpU forstår Rajas uttalelser om at Frp driver «brun propaganda». Retorikken til enkelte Frp-topper er avskyelig, sier han.

– Det er fint Raja beklager, for de aller fleste i Frp er ikke slik. Men jeg forstår hva han mener. Enkelte i partiet driver med stygg retorikk som vi på gulvet må forsvare. Partiet er definitivt ikke brunt, men enkelte er det. Og det er et problem vi har, sier Røe til Adresseavisen.

Røe er kritisk til retorikken til flere topper i Frp. Under valgkampen måtte han flere ganger stå til rette for utspill fra blant annet Per-Willy Amundsen, Christian Tybring-Gjedde og Sylvi Listhaug, sier han.

– Jeg står på stand og snakker om hvordan vi skal gjøre Trondheim bedre, så måtte jeg i stedet bruke mye tid på slike ting. Flere ganger er jeg blitt presentert med diverse utspill fra disse, og den måten disse politikerne driver retorikk på, er helt avskyelig, sier han.

Ordkrigen mellom Frp og Venstre har tilspisset seg etter en kronikk av Raja i Aftenposten tirsdag, hvor han skriver at Frp-toppene driver med «brun propaganda».

Raja avviste samme dag at uttalelsen om Frp var ment å sammenligne partiet med nazisme og Hitler.

– Jeg tar faktisk avstand fra det. Og til de i Frp som er såret over det, er jeg svært lei meg, skrev han i et Facebook-innlegg.

Tirsdag kveld ble det kjent at Venstre-leder Trine Skei Grande avbryter sitt besøk på Island for å dempe konflikten som har oppstått. (NTB)

Document har tidligere rapportert om FpU-miljøet i Trøndelag som under et fylkesmøte i januar i år advarte medlemmene mot å lenke til Document. .Påstandene som ble fremsatt fra tillitsvalgte var såpass oppsiktsvekkende at vi lurte på hvordan det er mulig å være medlem av FpU og ha slike meninger. En ting er å være liberalist. Noe annet er å ha meninger som stempler andre med de mest fordømmende uttrykk, uten å vite hva det betyr og uten å lese Documents artikler.

Et annet medlem av Trøndelag FpU, Knut Røe (23), lektorstudent ved NTNU, ble også valgt inn i fylkesstyret. Fra talerstolen slo også han Document i hartkorn med Frihetskamp, og støttet Persøys advarsel mot å lenke til nettstedene.

Også Røe insisterer på sin egen definisjon av «brun». Det betyr ikke nazistisk, men «langt ute på høyre siden».

Hva er det ved Document du reagerer på?

– At dere understreker etnisitet og religion. Som med drapet på Håvard i Vadsø. Dere skrev som om det hadde noe med at drapsmannen var muslim å gjøre.

Document har skrevet minst 18 nyhetsartikler og kommentarer hvor drapet på Håvard Pedersen omtales. I kun én av artiklene (Noen får minnesmerker. Andre blir glemt) refereres det til gjerningsmannens religion. Artikkelen ble publisert for to uker siden – over et halvt år etter drapet.

– Synes du bakgrunn skal underslås?

– Hva slags religion folk har, har ingenting med saken å gjøre. Hvis drapsmannen hadde vært kristen tviler jeg på at dere ville nevnt det.

– Mener du at heller ikke drapet på Maren Ueland hadde noe med religion å gjøre?

– Det var en del av bildet, men det blir feil å si at det var hele forklaringen. Dere skjærer alle over en kam.

– Du er klar over at du nå bruker akkurat samme retorikk som venstresiden bruker om FrP?

– Ja, men på disse punktene har venstresiden rett.

 

FrP-tillitsvalgte kaller Document «brunt» – sammenligner med nynazist-nettsted

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂