Prosjektleder Stig Morten Lorentzen Waage i NRK Satiriks bekrefter at innlegget ble slettet, men insisterer på at NRK ikke tar politisk standpunkt. Foto: NRK.

Kort tid etter publisering fredag slettet NRK et innlegg på NRK Satiriks’ Facebook-side. Innlegget inneholdt sterk kritikk av regjeringens klimapolitikk.

– Det stemmer at denne facebook-posten ble slettet, skriver Stig Morten Lorentzen Waage, prosjektleder for NRK Satiriks i en epost til Document søndag kveld.

Facebook-innlegget var en tirade av kritikk mot regjeringen generelt og klimastatsråd Ola Elvestuen spesielt.

Skjermdump fra mobiltelefon av NRKs Facebook-innlegg.

«NRK tar ikke politisk standpunkt»

Men NRK insisterer på at man ikke tar politisk standpunkt:

– NRK tar ikke politiske standpunkt, og heller ikke NRK Satiriks. Men vi driver med satire, og i satire så sparker man ofte i en retning. I dette tilfellet så ville vi tydeliggjøre gapet mellom ungdommens ønskede klimapolitikk og den offentlige klimapolitikken, skriver Waage.

Utgangspunktet var stuntet foran Stortinget fredag, hvor NRK Satiriks iscenesatte det som skulle se ut som en tale av regjeringens utviklingsminister Dag Inge Ulstein. NRK Satiriks’ Thomas Teige, alias Ulstein, lovet tøffe klimatiltak på vegne av regjeringen. Flere barn begynte å gråte da spøken ble avslørt, har NRK selv rapportert.

– Vi i regjeringen må vise handlekraft. Fra og med i dag blir det endringer: Regjeringen lover å doble budsjettet til klimabistand. Vi lover å stoppe all oljeleting, og 1. juni 2032 stenger vi kranen og stopper all oljeproduksjon i Norge, sa Teige blant annet til de rundt 15.000 fremmøtte.

Overfor VG levnet Teige ingen tvil om NRK Satiriks’ intensjon:

– Her er intensjonen vår klokkeklar. Vi sier det regjeringen burde ha sagt for fem til ti år siden. Vår intensjon her er å gjøre det vanskelig for dem å trekke seg på disse helt grunnleggende kravene, sa komikeren til VGTV etter talen.

Satire-artikkel uten satire?

«NRK Satiriks beklager at det måtte en komiker til for å si det regjeringen burde sagt under klimastreiken foran Stortinget», het det i det nå slettede innlegget.

Til tross for det faktum at NRK Satiriks er et humorprogram, er det ingenting ved teksten i Facebook-innlegget som antyder at dette er humoristisk ment.

«Vi synes det er direkte beklagelig at regjeringen velger å snu ryggen til fremtiden på denne måten», skriver Satiriks-redaksjonen.

– Det stemmer at denne facebook-posten ble slettet. Vi føler at programmet vårt sto for seg selv og ønsket ingen annen forklaring på klimastuntet utover det man får i programmet, sier Waage.

Skjermdumpen Document publiserer, viser bare de første fem–seks avsnittene av innlegget på Facebook. Teksten er identisk med tittelen på og de første avnittene av en artikkel som fredag ble publisert på nrk.no: NRK Satiriks beklager at vår minister er bedre enn den ekte ministeren. Artikkelen ligger fremdeles ute på nettsiden.

Når vi spør NRK Satiriks’ prosjektleder hvorfor en tilsvarende tekst fremdeles ligger ute på nrk.no, svarer han at det er «en forglemmelse»:

– Dette er rett og slett en forglemmelse. Jeg glemte at vi hadde lagt ut beklagelsen på våre egne nettsider også. Vi mener fortsatt at programmet taler bedre for seg selv.

Teksten på nrk.no:

«NRK Satiriks beklager at det måtte en komiker til for å si det regjeringen burde sagt under klimastreiken foran Stortinget.

Vi er lei oss for at regjeringen ikke klarer å lytte til ungdommen.

Det er trist at klimaminister Ola Elvestuen ikke klarte å formidle håp for ungdommen en time før. Han fikk sjansen, men ble møtt med pipekonsert.

Vi synes det er direkte beklagelig at regjeringen velger å snu ryggen til fremtiden på denne måten.

I motsetning til regjeringen tok vi ungdommen på alvor. Vi laget derfor talen regjeringen burde ha holdt. Den talen ungdommen hadde fortjent å høre. Og som de forhåpentligvis får høre av en ekte politiker snart.

Vi beklager sterkt regjeringens oppførsel, og håper det aldri gjentar seg.»

– Burde møtt ungdommen

– Du hevder at NRK ikke tar politisk standpunkt. Fredag sa du til VG: «– Dette vil legge et ekstra press på regjeringen.» Hvordan kan dette være å ikke ta politisk stilling?

– Press på regjeringen er altså press på at regjeringen burde møtt ungdommen i større grad. Altså ikke politisk møtt, men fysisk møtt, skriver prosjektleder Waage.

– Satirisk tekst

Waage og NRK Satiriks innrømmer ønsket om å legge press på regjeringen, men når han svarer på flere oppfølgingsspørsmål, hevder han at teksten er «satirisk»:

– I nettsaken skriver dere: «Vi synes det er direkte beklagelig at regjeringen velger å snu ryggen til fremtiden på denne måten.» og «Vi beklager sterkt regjeringens oppførsel, og håper det aldri gjentar seg.» Er heller ikke dette å ta politisk stilling?

– Vi har gjort noen slike beklagelses-saker nå, og det vi prøver å gjøre med denne satiriske teksten, er å tydeliggjøre gapet mellom ungdommens ønskede klimapolitikk og den offentlige klimapolitikken.

Vi stilte også følgende spørsmål:

Innlegget fremstår ikke som et forsøk på humor, men dersom NRK mener at dette er humor fra Satiriks’ side – kan man forklare hvor humoren ligger?

Spørsmålet er fortsatt ubesvart av NRK Satiriks’ prosjektleder Stig Morten Lorentzen Waage.

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller bidra med et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.