Stig Morten Lorentzen Waage. Foto: NRK-Satiriks

NRK har tatt et steg over i provokasjonens verden, dvs statskanalen har opprettet en falsk profil på Resett og lagt inn kommentarer hentet fra Breiviks Manifest.

Dette er et skritt med uante følger. En statskanal kan ikke opptre som provokatør. Det burde redaktørene instinktivt forstå. Men NRK er ikke lenger NRK. Det gamle NRK hvor noe slikt ville vært utenkelig, er erstattet av et hipt, urbant NRK som er pådriver for og megafon for det nye Norge.

Nettopp pådriverrollen er problematisk. Hva kan man tillate seg som pådriver? NRKs venstreorienterte slagside blir bare tyngre og tyngre. Venstresiden har en lang tradisjon for å tillate seg ting som andre ikke ville finne på. Den anser seg hevet over vanlig moral.

Vi forstår trickset NRKs humoravdeling ønsket å spille: Å vise at Resett ideologisk ikke ligger så langt fra ABBs tankeverden. NRK beveger seg her ut i et terreng de ikke har kontroll over.

Å snakke om «tankegodset» og «holdningene» har vært venstresidens gjenganger helt siden 2011. Men en nærmere presisering av hva de betsår ikke, kommer ikke. Venstresiden utkjemper ikke en idekamp. De har ingen ideer. Det de satser på er shaming, utskamming som danskene sier, og utstøtelse. Det vil med nødvendighet si at de går etter og rammer ytringsfriheten. Alle som tillater seg å mene noe venstresiden ikke godkjenner, om islam eller seksuell frigjøring, blir automatisk rammet av bannbullen.

Med så store problemer som dette samfunnet NRK er kringkaster for, begynner å få, sier det seg selv at NRK og venstresiden er på kollisjonskurs med en økende del av befolkningen.

Derfor er Satirisk stunt grunnleggende misforstått.

Fredag ettermiddag fikk Helge Lurås dette brevet:

Hei,

Jan A. Johansen har i vinter sendt inn til sammen 39 innlegg til debattene på Resetts hjemmesider. Dette er ingen faktisk person, men en figur laget av NRK Satiriks.
Alle de 39 innleggene har til felles at de er hentet direkte fra manifestet til Anders Behring Breivik, og så oversatt til nynorsk.
Samtlige 39 innlegg er godkjent og publisert av Resett. Du kan se en oversikt over alle innleggene her: https://disqus.com/by/janajohansen/

I den forbindelse har vi noen spørsmål til deg, som vi vil bruke i en nettsak som kommer på nrk.no/satiriks

Synes du det er greit at Resett videreformidler dette?
Hva synes du om at Resett publiserer konspirasjonsteorier og hatefulle innlegg mot minoriteter?
Hvordan vil du beskrive likhetene mellom det politiske innholdet i manifestet og dine egne meninger om islam, feminisme, mainstream media og politisk korrekthet?
Har du noensinne vurdert å forlate jobben som redaktør for Resett etter kritikk om at dere videreformidler hat og konspirasjonsteorier?

Du må gjerne komme med andre kommentarer i tillegg, som vi også vil ta med i nettsaken.

mvh
Stig Morten Lorentzen Waage
Prosjektleder, NRK Satiriks

 

Waage trodde åpenbart at dette var et Gotcha!-moment.

Lurås svarte:

Når det gjelder koblingen til Anders Behring Breivik for øvrig, så var det altså ikke for manifestet han ble dømt, men for terrorhandlingene.

Venstresiden forveksler svakhet og styrke. De tror at de kan tvinge motstanderne i kne ved å bevise at de tilhører samme tankeunivers. Men flere av kommentarene hentet fra Manifestet er godt innenfor en legitim debatt om flerkultur, feminisme og innvandring.

NRK tror at Manifestet er en magic wand, at det har gitt dem en tryllestav de kan slå motstanderne til sten med. De har ikke oppfattet at heksekunstene ikke virker. Mange av tankene som finnes i disse manifestene springer ut av en reell konflikt – Breivik stjal 1.000 sider med andres verk – men de har feil svar. De tror at massedrap løser problemer.

Folk har faktisk forstått dette siden 2011. De klarer å se forskjellen. Men det gjør ikke NRK. Da vil de gi fra seg et viktig våpen.

Waage bekrefter deres politiske motiv og sin egen ideologiske forstokkethet i et intervju med VG:

– Det å bruke Breiviks manifest på denne måten er ikke noe vi tar lett på, men det er viktig å gjøre det. Hensikten er å vise at det som ble oppfattet som radikalt hatefulle meninger i 2011 nå er blitt dagligdags i den politiske samtalen i Norge, fortsetter Waage.

NRK og venstresiden klarer kun å se terror som et spørsmål om makt.

Derfor taper de.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.