Nytt

Det p0litisk korrekte har invadert julefeiringen. Nå også Donald Duck. Disney har tatt bort en svart dukke og en eldre mann som kunne forestilt en jødisk mann.  SVT har omtalt redigeringen, og det viser at folk er sensitive  og reagerer.

 

Två korta scener är bortklippta i årets traditionella Kalle Ankas jul, som visas i SVT. Man har dels klippt bort en svart docka som kommer ned till jultomten i hans verkstad och får ett OK i baken, dels en äldre skäggig man som anses visa en stereotyp bild av judar.
– Inför årets Kalle Anka fick vi reda på att Disney klippt bort de här sekvenserna. De levererar Kalle Anka varje år till 40 olika länder och på förfrågan sade de att de ville anpassa Kalle Ankas jul från 1930- till 2000-talet och andra delar av världen, säger Stephen Mowbray, chef på programinköp på SVT, till SVT.
Accepterar bortklippta scenerna
Han tillägger att han accepterar det och tycker att det är okej. De bortklippta scenerna har också diskuterats i programledningen.
På frågan om SVT kan välja att visa den gamla versionen svarar han:
– Nja, jag tror inte det. Det är ju ett inköpt material, och dessutom har Disney nu gjort om tekniken så kvalitén är så oändligt mycket bättre i årets version. Det skulle se konstigt ut om vi skulle klippa in ett par gamla sekvenser, säger Stephen Mowbray.