Barn under tradisjonell luciafeiring i Norge. Foto: Berit Roald / NTB

Mariehemsskolan i Umeå ville føye seg etter muslimske foreldres krav i forbindelse med den årlige luciafeiringen. Derfor fjernet man likegodt alt av tradisjonsrike, kristne innslag i arrangementet.

I Sverige går man nå stadig lenger for å imøtekomme de nye, muslimske innbyggerne i landet. I økende grad fjernes gamle, svenske tradisjoner, og man tilpasser seg i stedet muslimske skikker og vaner.

Luciafeiringen har lenge vært en tradisjon med en kristen forankring, der man minnes den hellige martyren Lucia.  Dette har ikke falt i smak hos muslimske «svensker».

Samnytt har omtalt hvordan muslimske pressgrupper er i ferd med å presse kristne innslag vekk også fra luciafeiringen, og viser til en skole litt nord i landet, i Umeå:

Där har man bestämt att det 40-tal barn i åldrarna 7-10 år som kommer att delta i luciatåget ska vara utan de traditionella inslag som ett luciafirande alltid har.

Detta på grund av muslimska barn som hoppade av under förra årets genrep efter att deras föräldrar känt sig obekväma med att firandet var relaterat till julen.

I Mariehemsskolans luciatåg ska inga religiösa inslag förekomma. Luciafirandet ska i stället vara «könsneutralt» och «inkluderande» – men kommer alltså inte att inkludera de traditionella inslagen som tillhör ett luciafirande.

– Vi är en konfessionsfri skola och har därför valt att ta bort julinslagen, säger Jörgen Persson till SVT.

Det var under fjorårets feiring at de muslimske foreldrene for alvor startet sitt press mot denne tradisjonen:

Förra året var deltagarna ännu fler, men SVT rapporterar att flera elever med

«annan religiös tro» än den kristna hoppade av under repetitionerna.

– En del föräldrar var inte bekväma med barnens deltagande eftersom lucia förknippas med julen, så i år har vi har varit tydliga med att arrangemanget inte kommer ha koppling till någon särskild religiös tro, säger körledare Jörgen Persson.

Gir etter for muslimenes krav

Samnytt forteller at det i TV-innslaget fra øvelsen før årets, «tilpassede» utgave av luciatoget, vises en liten jente iført hijab. Så dermed er muslimene vel integrert i det som tidligere var en kristen markering:

– Vi välkomnar ljuset i mörkret. Vi längtar efter ljuset, opplyser skolens korleder Jörgen Persson, som forklaring på hvorfor luciatoget nå er blitt en seanse også preget av muslimsk kultur.

Barna kommer heller ikke til å synge de tradisjonelle luciasangene lenger. Korlederen mener slike sanger ville vært ekskluderende for muslimske elever, skriver Samnytt.

Les også: 

Svensk skole tvang jentene til å dekke til håret under besøk i moské

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.