Kalle Ankas julaften har vært en tradisjon på svensk fjernsyn i mer enn 50 år. Men i år hadde programmet et tillegg, der Disney ba om unnskyldning og forklarte at tegneserieprogrammet «har skadelige effekter».

I år preget Woke-kulturen også de svenske julaftensfeirerne. Som vanlig fikk seerne se elementer fra Julenissens verksted, en tur med Kalle til jungelen, Snøhvit og de syv dvergene, Ferdinand og Mikke Mus med venner på en campingplass og en overraskelse fra nye Disney-filmer. Men i år bød også programmet på en overraskelse. Etter at tegneserieprogrammet Kalle Anka och hans vänner önskar god jul, ble det vist et skilt i undertekstene: «Dette programmet inneholder negative fremstillinger og/eller uakseptabel behandling av mennesker eller kulturer», står det blant annet, og Walt Disney slår fast at tegneserieprogrammet «har skadelige effekter».

– I stället för att ta bort sådana här filmer vill vi hellre uppmuntra till samtal och dialog, sier Aurora Stark, pressekontakt for Disney i Norden til Expressen.

SVT bekrefter at dette er første gang skiltet brukes etter Kalle Anka och hans vänner, men at det er Walt Disneys initiativ å vise det og at de «feilaktige stereotypiene» først og fremst gjelder innslaget fra Julenissens verksted.

Tidligere år har TV-seerne gjort det til noe av en sport å satse på hvilke sekvenser fra akkurat det innslaget som har blitt sensurert – tidligere har sekvenser med farget dukke og dukker med jødisk utseende blitt kuttet bort. Men dette er første gang tegneseriene er ledsaget av en skriftlig unnskyldning.

Hele teksten lyder som følger:

”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller oacceptabel behandling av människor eller kulturer. Stereotyper som dessa var fel då, och är fel nu. I stället för att ta bort innehållet vill vi erkänna att det har skadliga effekter, lära oss av det och att inspirera till samtal så att vi skapar en mer inkluderande framtid tillsammans. Disney strävar efter att skapa inspirerande och aspirerande berättelser som visar människans rika mångfald världen över. The Walt Disney Company”.

Det samme skiltet er også tilgjengelig i forbindelse med Tomtens Verkstad hos Disney+. Kalle Anka och hans vänner önskar god jul kan ikke sees på SVTs strømmetjeneste, men innslaget fra Julenissens verksted kan sees i originalversjonen på Youtube.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.