Nytt

I Oslo er det 3.000 etterlyste på frifot. På landsbasis er tallet over 7.000.  Mange er mistenkte eller dømt for grove forbrytelser. Det er en spaner i Oslopolitiet som har ansvaret for å spore opp alle 3.000 etterlyste i hovedstaden, noe som er en umulig oppgave.

Politiet fortviler over for lite ressurser til å spore opp etterlyste. I Oslo er over 3000 personer etterlyst, på landsbasis over 7000. Mange av dem er mistenkt, tiltalt eller dømt for grove forbrytelser.

Antallet etterlyste på frifot har økt kraftig på kort tid og utviklingen er ikke under kontroll, advarer politiet.

De siste to årene har økningen vært på nesten 3000 personer. Mange er mistenkt eller dømt for vinning, vold, voldtekter, narkotika og drap. Hver måned kommer 60–70 nye navn på listene.

En spaner NRK møter er den eneste i Oslo politidistrikt som kun jobber for å finne etterlyste.

– Det er ganske enkelt å være kriminell og etterlyst i Norge, fordi det er liten sjanse for å bli tatt, konstaterer spaneren overfor NRK.

For 20 år siden hadde politiet ressurser til å pågripe etterlyste personer. Det ser ut til at det er et samfunn med mer utrygghet vi opplever nå.

– For 20 år siden var det en stor enhet på 12 spanere som var ute. Ble du etterlyst i Oslo, ble du tatt med en gang, forteller politimannen.

Han mener hans jobb har blitt umulig.

– Hovedårsaken til frustrasjonen er at vi ikke får tatt ut og tatt dem, på grunn av at vi ikke har ressurser. Politiet satser ikke på det, mener spaneren.

Ledelsen i politiet innrømmer at de ikke har kontroll over situasjonen. Befolkningen bør ha grunn til bekymring over situasjonen slik den er nå.

Ledelsen i politiet innrømmer at de ikke har kontroll. Jakten på etterlyste er nedprioritert.

– Hva tror du det gjør med folks rettsfølelse at det er så mange etterlyste nå?

– Jeg antar at det er bekymringsfullt for folk også, slik det er for politiet.

– Å ha, slik som i Oslo nå, 3000 etterlyste som vi ikke har kontroll på hvor er, og når mange av dem begår til dels grov kriminalitet – det vil jeg tro at befolkningen ikke er tilfreds med.

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.8382538