Nytt

Pakistanske Talibans attenat på en 14 år gammel jente i Swat-dalen som skrev kritisk om dem, og forsvarte jenters rett til utdannelse, har vakt internasjonal oppsikt.

En gruppe som går inn på en skolebuss og skyter en jentunge og siden forsvarer det og sier de vil gjøre det igjen, hvis hun overlever, har plassert seg tydelig på kartet.

Malala Yousafzai har overlevd, hun kan derfor neppe vende tilbake til Swat-dalen hvor hun bor. Igjen er en liberal stemme marginalisert ved vold i Pakistan.

Malala satt på skolebussen på vei hjem fra skole i byen Mangora i Swat-dalen.

Police said a bearded man approached the bus and asked which of the girls was Malala. When one of the girls pointed at her she denied it. The gunman shot both girls, although police say three people were wounded in all.

A Taliban spokesman, Ehsanullah Ehsan, claimed responsibility on behalf of the Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), the Pakistani offshoot of the Taliban movement notorious for its restrictions of women’s freedom and female education during the five years before late 2001 when they were in power in Afghanistan.

«She was pro-west, she was speaking against Taliban and she was calling President Obama her ideal leader,» Ehsan told Reuters. «She was young but she was promoting western culture in Pashtun areas,» he said, referring to the main ethnic group in north-western Pakistan and Afghanistan from which the Taliban finds most of its followers.

The Taliban had previously announced the girl was on their «hit list»
because of her backing for «the imposition of secular government» in Swat.

Hva hadde Malala gjort? Hun begynte å blogge da Taliban første gang overtok Swat-dalen i 2009, og gikk løs på kvinner og halshogg menn som ikke etterkom deres regler og ordre. Taliban ville stenge jenteskoler, men Malala forsvarte jenters rett til utdannelse. Faren hennes ledet den siste jenteskolen i Swat, men til slutt måtte den også stenge.

Her father ran one of the last schools to defy Taliban orders to end female education. As an 11-year-old, Malala — named after a mythic female figure in Pashtun culture — wrote an anonymous blog documenting her experiences for the BBC. Later, she was the focus of documentaries by The New York Times and other media outlets.

“I had a terrible dream yesterday with military helicopters and the Taliban,” she wrote in one post titled “I Am Afraid.”

The school was eventually forced to close, and Ms. Yousafzai was forced to flee to Abbottabad, the town where Osama bin Laden was killed last year.

Den virkelige grunnen til at Taliban ville drepe henne var nok at hun viste hva et menneske kan utrette i dagens mediesamfunn, hvis man har talent og våger å synge ut.

Ms. Yousafzai grew in prominence, becoming a powerful voice for the rights of children. In 2011, she was nominated for the International Children’s Peace Prize. Later, Yousaf Raza Gilani, the prime minister at the time, awarded her Pakistan’s first National Youth Peace Prize.

Mature beyond her years, she recently changed her career aspiration to politics, friends said. In recent months, she led a delegation of children’s rights activists, sponsored by Unicef, that made presentations to provincial politicians in Peshawar.

“We found her to be very bold, and it inspired every one of us,” said another student in the group, Fatima Aziz, 15.

Ms. Minallah, the documentary maker, said, “She had this vision, big dreams, that she was going to come into politics and bring about change.”

Attentatet på Malala burde være en påminnelse om hvilke krefter Taliban representerer, både i Afghanistan og Pakistan. Ordet kvinneundertrykkelse er for svakt. Man er mot individet kort og godt, mot alle som våger å ha egne meninger, og måten man kveler disse stemmene på er ved å drepe menneskene. Budskapet er klart. Forstår verden at det også gjelder og berører alle?

http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/09/taliban-pakistan-shoot-girl-malala-yousafzai

http://www.nytimes.com/2012/10/10/world/asia/teen-school-activist-malala-yousafzai-survives-hit-by-pakistani-taliban.html