Den som lurer på hvorfor vi er i Afghanistan: Shamsia Husainai (17) ligger i en sykehusseng i Kabul. Hun går på jenteskolen Mirwais Mena i Kandahar. Taliban liker ikke at jenter får utdannelse. Da hun gikk sammen med medelver og lærere til skole onsdag, dukket plutselig menn på motorsykler opp og sprayet syre på dem med vannflasker. Noen jenter fikk bare ødelagt skoleuniformene, og noen fikk syren i ansiktet. En av dem var Shamsia Husainai.

The country has made a major push to improve access to education for girls since the Taliban ouster. Fewer than 1 million Afghan children — mostly all boys — attended school under Taliban rule. Roughly 6 million Afghan children, including 2 million girls, attend school today.

But many conservative families still keep their girls at home and the acid attacks are a reminder that old biases remain.

«They don’t want us go to school. They don’t like education,» said Susan Ibrahimi, who started teaching at Mirwais Mena four months ago. She and her mother, also a teacher at the school, were wearing burqas on their walk to work when the motorbike stopped next to them.

«They didn’t say anything. They just stopped the motorbike and one of the guys threw acid on us and they went away,» Ibrahimi said in a telephone interview.

Acid attacks keep Afghan girls away from classes

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂