Nytt

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier alliansen er klar til å støtte Tyrkia mot Syria om nødvendig. Det er en blancofullmakt med ukjente konsekvenser.

 

The head of NATO said on Tuesday the military alliance has plans in place to defend Turkey against attack from Syria if needed.

«We have all necessary plans in place to protect and defend Turkey if necessary,» Secretary-General Anders Fogh Rasmussen told reporters before a meeting of the alliance’s defense ministers in Brussels.

 Muligheten er til stede for at Tyrkia kan komme til å trappe opp konflikten. Nasjonalforsamlingen stemte sist torsdag for å gi regjeringen fullmakt til å beskyte Syria, noe hæren har gjort flere dager i trekk. Tyrkia vil tvinge den syriske hæren vekk fra grenseområdene.
Et annet usikkerhetsmoment er forholdet til kurderne. Tyrkia har tidligere vist at det ikke har noen respekt for irakisk grense, i sin kamp mot PKK i Nord-Irak. Nå er kurderne i Syria ved å røre på seg, og det Tyrkia frykter mest av alt er det fritt Kurdistan. Men et slikt land vil kunne få sterk støtte internasjonalt. Kurderne mistet toget etter første verdenskrig og føler at det endelig er deres tur. Deres bestrebelser kan bli vanskelig å stoppe.
Da risikerer NATO å bli stående som støttespiller til et regime som vil stanse nasjonal kamp med vold.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?ID=287100