Tyrkia innkalte lørdag den amerikanske ambassadøren David Satterfield for å uttrykke sin store misnøye med at Biden anerkjente det armenske folkemordet. Anerkjennelsen skjedde på Minnedagen for folkemordet, 24. oktober. Men Tyrkias har hele tiden strittet imot at det var et folkemord, selv om dette er et veletablert faktum.

Det var det første folkemordet i det 20. århundre og Hitler lærte at man godt kunne utslette en hel befolkningsgruppe uten at verden reagerte. At de var kristne betød ingenting for Hitler.

Flere land har anerkjent folkemordet. Kongressens to kamre gjorde det i 2019. Hva kan konsekvensene bli for forholdet mellom USA og Tyrkia?

Adam Schiff (D-CA), en av initiativtakerne, sier tyrkerne lager mye bråk, men tilpasser seg og går videre. Han tror det samme vil skje nå. Men Erdogan har gjort noen nye trekk som avviker fra rollen som pålitelig NATO-alliert: Det største bruddet var da han kjøpte rakettsystemet S-400 av Russland til 2.5 milliard dollar. Dette er utviklet av russerne for å skyte ned vestlige fly. Tyrkia skulle motta det mest avanserte amerikanske kampflyet, F-35. Hvis tyrkerne lekker informasjon om dette flyet til russerne vil de kunne justere og perfeksjonere S-400 slik at amerikanerne blir sitting ducks.

In retaliation, the Trump administration refused to sell F-35 military jets to Turkey. And in the final months of his presidency, the State Department announced sanctions against Turkey, FOX News reported.

Men byråene må opprettholde det negative bildet av Trump som autoritær og svak på en gang.

Det var langt bedre under Donald Trump, som president Recep Tayyip Erdogan hadde et godt forhold til.

Forholdet mellom Erdogan og Trump var komplisert, slik forholdet mellom de to land er blitt. Ikke minst pga Syria. Erdogan støttet IS i kalifatets første fase. Han ville se Assad styrtet og ville selg bli regionens sterke mann. Erdogan hadde heller ikke noe mot at jihad vant frem. Men så oppdaget han at det var vanskelig å ri jihad-tigeren. Likevel har IS-krigere og deres familier brukt Tyrkia som port inn og ut av Syria.

Forholdet til kurderne har vært et hinder: Kurderne var den mest effektive slagkraft mot IS. Tyrkerne gjorde ingenting for å hjelpe kurderne da de sloss for livet mot IS i grensebyen Kobane. Hvis Tyrkia skulle velge, lot de heller IS vinne.

Nå har Erdogan dannet sin egen islamistiske milits som fungerer som hans frikorps. De sprer vold og lovløshet hvor enn de kommer, som i grensebyen Afrin.

Trump ville trekke amerikanske soldater ut. Han mente kurderne godt kunne forsvare seg selv. Hvilket de har. Kurderne får inntektene av oljekildene i det nordøstlige Syria og amerikanerne sørger for at ingen tar de fra dem.

Hvor mye aktuelle stridstemaer som Syria har spilt inn i Bidens anerkjennelse vet vi foreløpig ikke. Men Erdogan oppfører seg ikke som en NATO-alliert, hva enten det gjelder migranter til Europa, islamister, kurdere eller våpensystemer.

Begrunnelsen for å anerkjenne folkemordet var god:

«If we aren’t going to recognize a genocide that happened a century ago, what does that say about our willingness to stand up and confront a genocide happening today?» Schiff told FOX 11 Los Angeles.

Det halter ennå hos mediene med å anerkjenne brutaliteten, bestialiteten og omfanget av folkemordet på armenerne. NTB brukte i natt uttrykket «banket opp»:

Det osmanske riket mistenkte den kristne minoriteten for å være innblandet i en sammensvergelse med Russland under første verdenskrig. Hele armenske befolkningssamfunn ble samlet sammen, banket opp og sendt på dødsmarsjer til ørkenen i Syria, der mange ble skutt, døde av sykdom eller ble forgiftet, ifølge armenske historikere.

Dette er en utvanning og folkemordet som ikke er dekkende. Folkemordet begynte med massakrer i Istanbul på ledende armernere. Det er mange paralleller til folkemordet på jødene.

Det later til at det er tungt å erkjenne at en NATO-alliert fortsatt benekter folkemord.

Turkey maintains that the death toll is inflated and the deaths resulted from civil unrest during the Ottoman Empire’s collapse. Even the textbooks issued to school children call the genocide a lie and classify the Ottoman actions as necessary measures, the New York Times reported.

Det er utenkelig at Tyskland kunne sluppet unna med noe lignende, men Tyrkia har sluppet unna til denne dag.

Armenian Genocide: Why Biden’s recognition could inflame political tension between US and Turkey

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.