Bilde: Hvis Israel skal slå til mot Iran er radaranlegg viktige. Iran vil være glade for alle systemer som fjernes fra Tyrkia. Russland er de facto alliert med Iran i Syria og det er en faktor som Trump-administrasjonen tar på alvor. Når Erdogan plutselig vil kjøpe S-400 tar han et for langt skritt i retning av aksen Moskva-Teheran.

Bak Tyrkias nærtagenhet ligger en strid med USA om kjøp av våpensystemer. Erdogan har kjøpt det russiske anti-missilsystemet S-400, samtidig som han forventer levering av det nye kampflyet F-35.

Men dette er ikke kompatibelt forsvarspolitisk for USA: Amerikanerne liker ikke at russisk teknologi får en fot innenfor et viktig NATO-land. Med systemet kommer russiske teknikere og russisk innflytelse.

Men Erdogan finner seg ikke i å bli diktert av USA. Han har truet med å be amerikanerne rigge ned et sensitivt radaranlegg.

In response, Turkey has stated that if the F-35s are not delivered, Turkey may take steps to remove the Malatya- Kürecik AN-TPY-2 radar system that the US set-up on Turkish soil in 2012. Turkish media outlet Yeni Safak has reported that if Turkey were to force the removal of US radar facilities from its soil, the US would lose its key means of gathering intelligence on movements which occur inside Iranian borders.

Hvis Erdogan skulle gjøre alvor av en slik trussel vil Tyrkias plass i NATO begynne å vakle. Tør Erdogan det?

Erdogan nevnte anti-missilsystemet i sin omtale av «fornærmelsen» under NATO-øvelsen.

“Yesterday, you saw impudence at a NATO exercise in Norway. Some mistakes are not committed by fools, but by vile people. This impudence that targets me and the founder of our republic … reflects the distorted point of view that we have been observing in NATO for a while.

And now, when we try to buy S-400 air defense systems from Russia, the reaction from some countries of the alliance [NATO] proved this distortedness”,

Erdogan kom også med en uttalelse om at Tyrkia vil rense opp langs grensen innenfor Syria. Det tolkes som han vil eliminere en kurdisk ministat på grensen mot Tyrkia. Igjen støter han mot USA, som har gitt kurdisk YPG-milits ryggstøtte i kampen mot IS. Amerikanerne lot irakerne og Iran-støttet milits løpe kurderne over ende i Kirkuk. De kan ikke tillate at kurderne mister hardt tilkjempede områder i det nordlige Syria.

Hvis Tyrkia skulle forsøke å sette USA på plass kan det ende med at Tyrkia trer ut av det militærpolitisk samarbeidet, slik Frankrike gjorde under de Gaulle. Men verdipolitisk vil Tyrkia da ha forlatt alliansen.

Erna Solberg hintet til at Tyrkia ikke lenger deler verdiene NATO bygger på. Det er grenser for hvor langt norsk unnskyldning skal gå, sa hun, og konstaterte at det er ting Tyrkia må finne seg i å bli kritisert for.

Men det mener ikke Erdogan.

Hvordan Trump vil løse en slik konflikt gjenstår å se. Trump forsøker seg med goodwill og sweettalk, men det spørs om det holder med Erdogan.

 

Turkey threatens to remove US radar systems from its soil and indicates future intentions for Syria