Nytt

Da tre tusen mennesker for snart tjue år siden marsjerte gjennom Oslos gater for å kreve Salman Rushdies hode på et fat, var det neppe noen av dem som hadde lest De sataniske vers. Det spilte ingen rolle, man hadde jo hørt at boken var blasfemisk på det aller groveste.

Man skulle ikke tro det var lett å overgå denne kombinasjonen av ignoranse og egenrettferdig harme. Men det er bare å innse at noen av Kairos islamister har klart det hur lett som helst, med større ignoranse og større harme.

I dag har nemlig noen hundre muslimer demonstrert i Kairo mot en amerikanskprodusert anti-islamsk film som ikke finnes, og i den sammenheng stormet de USAs ambassade og røsket ned det amerikanske flagget. Stars and stripes ble siden revet i filler etter et mislykket forsøk på å la det bli flammenes rov.

Det er angivelig tale om en film som fortsatt er under produksjon, men ingen vet hva den heter eller hvem regissøren er, bare at den visstnok skal fornærme Muhammed, en opplysning som var nok til at demonstrantene forlangte en unnskyldning fra amerikanerne. Noen sier at den er finansiert av eksilkoptere.

Det er bare å gratulere hvem det nå enn er som står bak demonstrasjonen. Vedkommende har lyktes godt i å kanalisere litt egyptisk sinne annetsteds enn internt i Egypt. Hva amerikanerne angår, må de vel av og til lure på hvorfor de ettergir gjelden til et land med så utakknemlige innbyggere — til tross for vissheten om at de kunne ende opp i noen andres armer ellers.

Corriere della Sera: Egitto, assaltata l’ambasciata Usa per cancellare il film che non esiste

Les også

-
-
-
-
-