Nytt

Enda en amerikansk diplomat har falt som offer for det væpnede angrepet på konsultatet i Benghazi. Amerikanerne er forberedt på flere angrep.

Amerikanske medier krenker selv ved å referere innholdet i videoen i et nøkternt språk. ABCNews bruker uttrykket «svindler» og «skjørtejeger» om fremstillingen. Det er beskrivende, men selv det er en krenkelse for store deler av den muslimske verden. Slik demonstreres hvordan også objektiv nyhetsjournalistikk kolliderer med religiøse følelser.

I Benghazi var det et tyvetall væpnede menn som gikk til angrep. De viste ikke til filmen, men er medlem av Ansar al Sharia, som støtter al Qaida.

I Kairo var det en rasende mobb som angrep selve ambassaden.

Det gjør inntrykk i USA å se Stars and Stripes bli revet ned og revet i filler, og erstattet med et sort salafist-flagg som minner amerikanerne om nihilisme.

Two American State Department employees were killed in Benghazi, Libya after militants stormed the U.S. consulate, angry about an American made film that depicts Prophet Mohammad as a fraud and womanizer.

Anger over the film that some believe insults the Prophet Muhammad also provoked protests in Cairo Tuesday, where demonstrators climbed the walls of the U.S. embassy, took down the American flag and replaced it with a black flag.

A senior U.S. senior official told ABC News they are on alert throughout the region and fear there could be more attacks to come. One of the American State Department employees likely died of smoke inhalation Tuesday from the fire at the consulate, according to the U.S official.

The death of the second employee was confirmed Wednesday, according to the U.S. official. There is no word yet on how that employee died.

There were about 20 attackers with small arms who stormed the consulate. There was a firefight with Libyan security officers guarding the consulate, according to the U.S. official. One of the buildings was completely destroyed by fire set by the militants.

The group that attacked the consulate is called Ansar al Sharia, according to Libyan sources. The group has claimed responsibility for the attack, but did not mention the movie as motivation. The group is close to al Qaeda ideology and exists in east Libya.

Videoen er laget i USA, og pastor Terry Jones reklamererer for den. Det er vanskelig å hevne seg på folk i USA, men man kan gå løs på andre. Det er potensielt farlig at Egypt hevder at koptere har vært med å lage filmen. Da kan scenene i filmen bli selvoppfyllende.

According to The Atlantic, the Wall Street Journal and Egyptian media, the movie is called «Mohammed, Prophet of the Muslims» and has been promoted by Terry Jones, the controversial Florida preacher whose Koran burning in March 2010 led to the deadly violence in Afghanistan.

Jones said Tuesday in a statement that the film was actually titled «Innocence of Muslims» and was intended not to attack Muslims but to show the «destructive ideology of Islam.»

«The movie further reveals in a satirical fashion the life of Muhammad,» he said.

Egyptian media also reported that two Egyptians from the Christian minority Coptic group had helped with the movie. Clips in Arabic and English have been released on YouTube.