Nytt

Et vitne med høy troverdighet, Jacques Beres, en av stifterne av Leger uten grenser, forteller at opprøret i Syria i økende grad overtas av jihadister utenfra. De er mindre opptatt av å styrte Assads regime enn av å opprette en islamistisk stat. Det lover ikke godt.

Beres har høy troverdighet fordi han snakker som lege og av erfaring. Han har tidligere vært inne og behandlet sårede på opprørssiden. Nå ser han en endring ut fra siste besøk i Aleppo.

Nå mener han å se et skifte i opprørernes rekker.

I motsetning til de første besøkene ved fronten i Syria, var rundt halvparten av opprørerne han behandlet i Aleppo militante islamister fra andre land.

Helt fanatiske
– Det var helt merkelig å se. De sier rett ut at de slett ikke er opptatt av Bashar al-Assads fall. De er mer opptatt av hvordan de skal gripe makten etterpå og danne en islamsk stat, bygd på sharialov, forteller Beres.

Mest skremmende for europeere er at Beres møtte flere som kom fra Frankrike og som talte i rosende ordelag om Mohamed Merah, mannen som drepte syve mennesker i og rundt Toulouse, blant dem tre jødiske barn og en rabbiner. At han holdes frem lover dårlig for Europa, og for jøder.

De yrkessoldatene Beres møtte – islams dogs of war – har lang kamperfering. På hvilket tidspunkt vil de ta sine erfaringer med seg tilbake til Europa?

Blant de hellige krigerne han møtte i Aleppo, var det også unge franskmenn som fortalte at de har latt seg inspirere av Mohammed Merah, islamisten som i mars drepte sju mennesker i Toulouse og hevdet å tilhøre al-Qaida.

– Noen av dem var franske og helt fanatiske når det gjelder framtida, forteller den 71 år gamle franske kirurgen.

Endret syn
Etter de første besøkene i Syria nektet Beres for at utenlandske islamister spilte noen framtredende rolle i opprøret. Nå sier han at han har endret syn på dette.

Flere av opprørerne er nærmest for yrkessoldater å regne og har tidligere kjempet i Irak, Afghanistan, Tsjetsjenia og Libya. Dette skremmer vestlige og arabiske land som i utgangspunktet støtter det syriske opprøret.

Slik har opprøret i Syria en helt egen betydning for Europa: det kan utløse en flyktningstrøm, det kan drive den sekteriske konflikten innen islam og mellom sunnier og kristne og kurdere til et helt annet nivå. Syria kan også bli et vannskille for Europa.

Reuters intervjuet Beres i hans leilighet i Paris fredag. Originalen er mer detaljert på hva jihadistene ønsker:

In an interview with Reuters in his central Paris apartment on Saturday, the 71-year-old said that contrary to his previous visits to Homs and Idlib earlier this year about 60 percent of those he had treated this time had been rebel fighters and that at least half of them had been non-Syrian.

«It’s really something strange to see. They are directly saying that they aren’t interested in Bashar Assad’s fall, but are thinking about how to take power afterward and set up an Islamic state with sharia law to become part of the world Emirate,» the doctor said.

Aftenposten tør ikke helt tro på eller ta Beres’ beretning inn over seg og må kvalifisere med et «hevder»:

Hevder «Hellige krigere» kjemper for prestestyre i Syria
Stadig flere militante islamister fra en rekke land deltar nå på opprørernes side i Syria. Deres mål er å innføre et strengt islamsk prestestyre i landet.

Det er flere interessante opplysninger: antall drepte må multipliseres med to, minst, sier Beres. Det lyer plausibelt.

«What people have to know is that the number of dead is a far cry from what’s been announced. I’d say you have to multiply by two to get the real figure.»

En annen oppsiktsvekkende utvikling er at Tyrkia nå forsøker å stanse flyktningstrømmen. De har økt vannføringen i en grenseelv, slik at folk ikke skal komme over, og de som kommer over sendes tilbake. Dette er nok en dramtisk utvikling. Det sier noe om at Tyrkia frykter å bli trukket inn i konflikten, både i forhold til alawitter, og kurdere.

Beres, who entered Syria via Turkey’s northern border, said he had also seen signs that Ankara was trying to stop Syrians crossing the border.

Showing his muddied surgical case, shoes and clothes, Beres said that Turkish forces had flooded the Reyhanli border area with water making it difficult for refugees to cross unnoticed.

«We were caught by the Turkish army. It took us 20 hours to cross the border and I was fined $500 for crossing the border illegally. They flooded the border completely so that they can hear who is crossing. Those they do catch they are sending back,» he said.

Jihadists join Syria fight, eye Islamic state, French surgeon says
Speaking upon return from two weeks in Aleppo, surgeon says French jihadist fighters inspired by Toulouse gunman Mohammed Merah and that Turkey is flooding parts of border to stop refugees.