Feature

Hovedpersonene i den pakistanske filmen Saving Face, en dokumentar om kvinnelige ofre for syreangrep som nylig vant en Oscar, har gått til rettslige skritt for å hindre at filmen blir vist i deres hjemland Pakistan — av frykt for at de vil bli utstøtt fra sine lokalsamfunn på landsbygden.

Filmen forteller historiene om Zakia og Rukhsana, som begge fikk reparert ansiktet av en britisk-pakistansk plastisk kirurg i London etter at ektemennene deres kastet syre i det. De to hevder at regissørene hadde lovet at filmen ikke skulle vises i Pakistan uten deres uttrykkelige tillatelse, en avtale hvis eksistens disse bestrider.

Også en birolleinnehaver har fått kalde føtter:

“We had no idea it would be a hit and win an Oscar. It’s completely wrong. We never allowed them to show this film in Pakistan,” Naila Farhat, 22, who features briefly in the film, told the Agence France-Presse. Ms Farhat, who was 13 when a man she refused to marry threw acid in her face, added: “This is disrespect to my family, to my relatives and they’ll make an issue of it. You know what it’s like in Pakistan. They gossip all the time if they see a woman in a film.”

Regissørene ser det hele annerledes:

“We believe it will be very unfortunate if Saving Face is not released in its home country. As human rights film-makers with an established record of change-making films, we believe the media has a role in illuminating human rights abuses, not hide them away. Furthermore we believe the Pakistani public who have shown overwhelming support deserve to see the country’s first Oscar-winning film.”

 

The Independent: Acid attack victims fight to stop release of their film in Pakistan

Les også

-
-
-
-
-
-