Jon-Geir Dittmann fra Stefanusalliansen har vært i Nigeria og besøkt kristne. Han sier han aldri har sett verre forfølgelse.

Nigerianske medier unngår å omtale islamistenes herjinger av innenrikspolitiske grunner. Toneangivende medier som CNN og BBC liker heller ikke å snakke om islamister.

Men det er ingen tvil om at konflikten er religiøs. Den handler ikke om beiterområder eller fattigdom, slik det ofte påstås, sier Dittmann.

– Jeg kan ikke huske å ha møtt maken til forfølgelse av kristne noen gang i mine drøyt ni år i Stefanusalliansen (tidligere Norsk Misjon i Øst), sier assisterende generalsekretær, Jon-Geir Dittmann. Onsdag kom han hjem etter et ukes opphold i Nigeria.

De siste årene har vært preget av islamist- og ekstremistgruppen Boko Harams attentater mot den kristne delen av befolkningen i Nigeria. Militæret er også anklaget av trosfrihetsorganisasjoner for å delta i angrepene mot sivile. Bare i januar og februar har det vært flere angrep og mange drepte.

Vold. – Vi har kommet tett inn på konflikten som er dyp og omfattende, sier Dittmann, som har besøkt landet for å kartlegge hva slags arbeid trosfrihetsorganisasjonen kan bidra med.

Pastor Yunusa Nmadu, som nylig har startet Christian Solidarity Worldwide (CSW) i Nigeria, fulgte de norske arbeiderne rundt i en drøy uke. Dittmann og hans kollega har besøkt byer i de nordlige delstatene hvor angrepene har vært flest og verst.

– Vi har vandret rundt i ruinene av nedbrente kirker og sett hvordan islamistene har herjet med de kristne. De har ikke våpen å forsvare seg med, de får lite eller ingen politibeskyttelse, og de er opplært til ikke å gjengjelde ondt med ondt, men vise kjærlighet til forfølgerne. Det gjør dem til ganske enkle mål for voldelige angrep, sier Dittmann.

Plyndrer. Dittmann mener mye av volden aldri når mediene her i Norge.

– Vi hører om de angrepene og som dreper mange på en gang, men vold og drap av kristne er blitt så vanlig og hverdagslig at mye ikke rapporteres.

Han mener mediene i Nigeria har en tendens til å nedtone volden for ikke å hausse opp konflikten.

– Mange av pastorene jeg snakket med, fortalte om gjenger som angriper kristne landsbyer midt på natten og herjer fritt, plyndrer, voldtar og dreper. Det blir aldri rapportert. Også internasjonale medier som BBC og CNN nedtoner den religiøse dimensjonen i konflikten.

Kristne blir plyndret, voldtatt og drept

Stefanusalliansen har aldri sett verre forfølgelse.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂