Eurosonen kan være en saga blott innen august, hvis ikke politikerne får fingeren ut. Situasjonen på finansmarkedene forverres dag for dag, advarer Den Danske Bank i en analyse.

Det er mangel på politisk inngripen som igjen preger EU. Politikerne handler for sent. Det kan ende med katastrofe for euroen.

Alle vet at Hellas er konkurs. Men hva med Tyskland? Nølingen henger sammen med at sentrale politikere ikke kan stole på at tyske velgere vil gå med på å redde Hellas, Portugal, for ikke å snakke om Italia. Der ligger handlingslammelsen, men der ligger også katastrofen, for hvis tingene får flyte blir det en selvoppfyllende profeti.

«Hvis man ikke er villig til at bekæmpe den eskalerende krise, så er statsbankerot og et eventuelt euro-sammenbrud nært forestående,» siger seniorøkonom i Danske Bank, Frank Øland Hansen.
..
Gældskrisen i Grækenland og uro om Italien sender nemlig panik ud i de finansielle markeder. De italienske statsobligationsrenter stiger minut for minut, og Euroen og aktiekurserne falder. Samtidig er likviditeten i markederne er næsten væk.

«Euroens overlevelse kommer an på politikernes respsons. Hvis man er villig til at kaste alt ind på at bekæmpe krisen, kan man komme ud af det som et stærkere Europa med en fælles finanspolitik og stærkere lande efter alle reformerne,» siger Frank Øland Hansen.
..
«Hvis de europæiske ledere ikke meget hurtigt finder en løsning, så er det her desværre ved at udvikle sig til en europæisk finansiel krise,» siger han og tilføjer:

«Hvis markederne fortsætter med at forværres, som det har gjort her til formiddag, og man ikke gør noget for at stoppe krisen, vil tabene være så store i de europæiske finansielle systemer, at periferi-landene ikke vil have adgang til funding på markederne. Og så ser det håbløst ud inden ugen er omme. Men det er ret utænkeligt. Jeg tror, vi vil se politikerne agere relativt hurtigt, hvis markederne fortsætter.»

Europa på randen af sammenbrud

Les også

-
-
-
-
-