EU-presidenten Herman Van Rompuy vurderer å innkalle eurolandenes stats- og regjeringssjefer til et nytt krisemøte. Mens eurolandene ikke blir enige om en økonomisk hjelpepakke til et Hellas som styrer mot statsbankerott, har finansmarkedene rettet fokus mot Italia og Spania:

Selvom alle er enige om, at Grækenland har behov for nye milliardlån, så er det endnu ikke lykkedes at finde en brugbar model, der også kan få private banker til at medvirke i en ny hjælpepakke.

Behovet for at finde en hurtig løsning er dog blevet større, efter at finansmarkederne de seneste dage har rettet fokus mod Italien og Spanien og gjort låneomkostningerne for de to lande langt højere.

Mens EU og eurozonen tidligere har udstedt milliardlån til Grækenland, Irland og Portugal, så vil et økonomisk kollaps i Italien eller Spanien være nærmest umuligt at håndtere på grund af landenes størrelse.

Seniorøkonom Frank Øland Hansen i Danske Bank advarer om at gjeldskrisen i eurolandene forverres med skremmende hastighet, og er i ferd med å utvikle seg til en europeisk finanskrise.

«Det her kan blive meget alvorligt. De finansielle markeder er på randen af sammenbrud. Italienske statsobligationsrenter stiger minut for minut. Euroen og aktiekurserne falder. Likviditeten i markedet er næsten væk,» lyder det fra Frank Øland Hansen.

«Hvis de europæiske ledere ikke meget hurtigt finder en løsning, så er det her desværre ved at udvikle sig til en europæisk finansiel krise,» advarer han.

De spanske og italienske 10-årige statsrenter nærmer sig med hastige skridt et niveau på 7 pct., som for både Irlands, Portugals og Grækenlands vedkommende markerede en slags point-of-no-return, hvorefter en redningsauktion fra EU og IMF kom relativt hurtigt.

Italia med sine 1834 milliarder euro i statsgjeld er særlig følsom for renteøkningen. Statsgjelden er den tredje største i verden, og tilsvarer 119 prosent av landets BNP. Til sammenligning er Portugals, Irlands og Hellas` samlede statsgjeld på 638 milliarder euro.

Jyllands-Posten: «Vi er på randen af et sammenbrud»

Jyllands-Posten: Nyt krisetopmøde på vej i eurozonen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂