Europa er som en dødsdømt som tror at krisen lar seg unngå, selv om øksen allerede er ved å skille hodet fra kropp.

Hellas er allerede bankerott. Hvor mange andre land som vil følge etter, avhenger av når man tar tyren ved hornene. Jo lenger man drøyer, jo flere vil bli revet med i avgrunnen.

Det skriver Jeppe Christiansen, en av Danmarks guruer, i «Nyhedsbrev om økonomi og investering».

«Med Grækenland i spidsen har en række lande (i eurozonen, red.) gældsat sig langt ud over, hvad der er forsvarligt. Det vil på et tidspunkt i nær fremtid give en ny finansiel krise, som kommer til at kunne mærkes i det meste af Europa,» vurderer Jeppe Christiansen.

Hvor vidtrækkende konsekvenser den europæiske finanskrise vil få, afhænger først og fremmest af antallet af eurolande, som ender med at kollapse under vægten af deres gældsbjerge.

Det er mulig å avgrense krisen til Hellas, Irland og Portugal. Men kommer man for sent i gang, risikerer man at også Spania og Italia går med i dragsuget.

Man må forstå at en krise skaper sitt eget gravitasjonsfelt, og det er det som er i ferd med å skje fordi EU-politikerne prater og prater.

Den direkte sammenligning mellem 2008-finanskrisen og en krise udløst af de tre lande baserer Jeppe Christiansen på mængden af udestående lån.

Krisen i 2008 blev udløst af risikable udlån til amerikanske boligejere med meget lav kreditværdighed, de såkaldte subprimelån. Disse lån udgjorde 2.250 mia. dollars.

Til sammenligning har Grækenland, Portugal og Irland tilsammen «blot» udestående lån for 827 mia. dollars.

Men skulle Spania og Italia bli dratt ned, blir dimensjonene av en helt annen størrelse.

Men langt værre bliver den finansielle krise, hvis også Spanien og Italien ender med at vælte. Statsgælden i disse to lande er sammenlagt på 2.987 mia. dollars og altså væsentligt større end de lån, der første til finanskrisen i 2008.

Uthalingen og vankelmodigheten er med å gjøre at krisen blir større. Når krisen rulles ut, vil denne politiske svakheten bli tydelig, og da blir det ikke bare en økonomisk krise, men også en politisk. Dette forstår ikke EU-politikerne, eller de vil ikke.

Invest-chef: EU’s finanskrise er nær

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂