Forrige lørdag sang protestsangeren Ibrahim Kashush i en megafon på gaten foran tusenvis av demonstranter i byen Hama i Syria. Sangen ”Be Gone” i rap-modus handler om den syriske diktatoren Bashar al-Assad og hans bror, som i følge teksten burde reise veldig langt vekk: ”- Kom igjen! Get lost, du Bashar! Ta broren din med deg og ta av! Bli borte!” synger Kashbush til tusener av jublende demonstranter. Teksten kostet protestsangeren livet.

Dette opptrinnet tålte slett ikke den allestedsnærværende syriske sikkerhetstjenesten, men sangen er allerede foreviget på You Tube (Se lenke under). Søndag for en uke siden forsvant den uredde protestsangeren umiddelbart etter at han forlot sin arbeidsplass, for så å bli funnet død noen dager senere, med strupen kuttet. Nå minnes demonstranter Ibrahim Kashush, og hans sang ”Bli Borte!” er for lengst gjort til en slager som synges flere steder, og ikke lenger bare i den utsatte byen Hama, som på sin side slett ikke er uten minner og sterk symbolverdi når det gjelder overgrep fra det syriske regimet. Akkurat denne byen bærer nemlig på en spesielt blodig historie.

Forrige gang det var tilløp til opprør i den syriske byen Hama var i januar 1982: 2. februar dette året kjørte den daværende presidenten, Hafez Al Assad, (den sittende presidentens far) sine russiskproduserte stridsvogner inn i byen og slaktet ned mellom 15 000 og 30 000 personer, kanskje mer. En massakre som stort sett gikk verden hus forbi. I lyset av en langt mindre massakre i Libanon blir dette til et poeng å ta med seg: I september samme år, etter drapet på den kristne lederen og presidentkandidaten, Bashir Gemayel, – angrep rasende kristne libanesere PLOs hovedbaser i Vest-Beirut. Det eneste uavhengige organet som oppgav antall døde palestinere etter dette angrepet, var Den internasjonale komiteen i Røde Kors, som gravla 210 døde – 140 menn og 32 barn. (Kilde: New York Times-journalist Thomas Friedman i boken From Beirut to Jerusalem).

Den langt alvorligere massakren i Hama i Syria, i ferbuar 1982, ble behørig fortiet. Den skapte ingen synlige internasjonale reaksjoner, ingen moralsk indignasjon i media og enda mindre noen kritiske reaksjoner fra politisk side i Norge. Og ikke et pip i FN. Det var nettopp i denne perioden en ny politisk korrekthet begynte å manifestere seg internasjonalt, og snart bli mer tydelig i våre medier, også når det gjaldt Midtøsten. Den norske bakkanalen til PLO-land var allerede åpen, med Thorvald Stoltenberg, Thorbjørn Jagland, Reiulf Steen og daværende Charge de affaires i Libanon, Hans Wilhelm Longva, på stadige turneer til Beirut og senere Tunis. Modellmakten og definisjonsmakten var upåklagelig. Massakren i Hama var en type ufred som ikke gjaldt, rett og slett. Det var Israels tiltak mot PLOs baser i Libanon som var det politisk korrekte og til dels altoverskyggende problem.
Oppe i dette var det følgelig politisk ubekvemt og ukorrekt med fokus på massakren i den syriske byen Hama. Det kunne jo støte en av premissleverandørene for mye av elendigheten i Midtøsten: Assad-klanen i den syriske hovedstaden. Noe helt annet var det naturligvis med den langt mer begrensede massakren i ”Sabra og Chatilla” (PLOs hovedbaser) i Vest-Beirut, som farget forsidene på alle norske aviser av betydning i mange dager, hvor selveste Odd Karsten Tveit i NRK kjørte mye av oppløpet som autorisert, politisk enøyd tidsvitne på solid statslønn. Nå har byen Hama fått en syngende martyr. Hans navn og sang skal vi merke oss: Ibrahim Kashush. Sangen het ”Bli borte!”. Denne sterke historien og historikken er bare noe av det som ikke når frem til norske medier for tiden.

Roy Vega

Se YouTube-innslaget med protestsangeren og andre martyrer her. (Minneord først, så bilder av to andre martyrer, så protestsangerens opptreden i siste del):

Øvrig omtale av drapet på den etter hvert så kjente syriske protestsangeren:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4092999,00.html
http://www.zstreet.org/index.php?option=com_content&view=article&id=465%3Asyrian-singers-throat-slit-for-singing-qbashar-be-goneq&catid=8%3Ahomepage#JOSC_TOP
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread156515/pg1

Composer of Hama protest songs found dead with his throat carved out

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂