Nytt

Historien til den somaliske piraten Saeed Yare illustrerer hvorfor piratvirksomheten bare vokser og vokser. Veien til rikdom er enkel og rask. Verden vil før eller siden måtte gripe inn.

Det er for lettjente penger.

For Saeed Yare har praktiserende pirateri været særdeles indbringende på de blot to år, han har været i branchen. Alene i 2010 tjente han 2.4 mio. dollars på kapringer af tre skibe fra henholdsvis Storbritannien, Saudi-Arabien og Bulgarien.

”Jeg brugte nogle af pengene på våben, private bodyguards, luksusbiler, lastbiler, en båd og tre villaer, og jeg har stadig rigeligt med penge indtil næste kapring,” forklarer Saeed Yare.

Yare gik ind i piratbranchen for at finansiere sine dyre vaner, og selv om khat-salget var en god forretning, så skiftede han spor, da han så, hvor meget tidligere fiskere kunne tjene ved at kapre skibe i Aden-bugten.

Motiveret af penge
Yare forklarer over for cnbc.com at piraterne kun retter sig efter en enkelt dagsorden; at skaffe penge. Ikke at tortere eller dræbe gidslerne, og grunden til, at fire amerikanske gidsler blev dræbt under en redningsaktion, var kun fordi piraterne blev trængt op I en krog.

Somalisk pirat skovler penge ind