Den danske fregatten «Esbern Snare» havnet i ildkamp med pirater i Guineagulfen. Fire pirater ble drept, en såret. Ingen danske soldater er skadet.

«Esbern Snare» patruljerer havområdet utenfor Vest-Afrika, og oppdaget en båt med åtte mistenkelige menn om bord.

Om bord på deres skibe kunne ses en række af de redskaber, man forbinder med pirateri, herunder stiger.

Danske soldater ble sjøsatt i en mindre båt, og nærmet seg den mistenkelige båten for kontroll. De ba båten stanse, slik at danske soldater kunne komme om bord for inspeksjon. Men ordrene ble ignorert. Da avfyrte de danske soldatene varselskudd.

– Da piraterne ikke reagerede, afgav de danske styrker varselsskud jævnført deres beføjelser. Piraterne åbnede derefter ild direkte mod de danske soldater.

– De danske soldater reagerede herefter i selvforsvar og besvarede ilden fra piraterne.

– Der fulgte en kort ildkamp. Ingen danske soldater kom til skade, men fem pirater blev ramt. Fire af piraterne afgik ved døden. En blev såret, oplyses det i pressemeddelelsen.

Etter skuddvekslingen sank piratenes båt. Åtte pirater ble tatt om bord på den danske fregatten, og den sårede piraten fikk behandling.

En arbeidsgruppe bestående av flere ministre skal nå finne ut hva som skal skje med de overlevende piratene.

Forsvarsminister Trine Bramsen er glad for at ingen danske soldater ble såret.

– Det er selvsagt ikke ønskeligt, at menneskeliv går tabt. Men jeg glæder mig over, at ingen fra den danske besætning er kommet til skade. De løser en vigtig opgave med at beskytte danske og andre handelsskibe i regionen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstre-leder Jacob Ellemann-Jensen er på besøk i området, og skulle etter planen ha besøkt «Esbern Snare». Men på grunn av denne episoden er besøket nå avlyst.

Den danske fregattens oppdrag i området har pågått en måned. Danmark har ingen bilaterale avtaler om samarbeid med noen av de nærliggende kystnasjonene. Danske eksperter antar at piratene hører til i Nigeria.

Jyllands-Posten

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.