Det er fortsatt uklart hva som skal skje med piratene som sitter i arrest på den danske fregatten «Esbern Snare». Men det mest realistiske er at de på et tidspunkt kommer til Danmark.

Dette sier forsvarsadvokat Rasmus Sølberg, som har erfaring fra arbeid med internasjonal piratvirksomhet.

– De er jo varetægtsfængslet in absentia. Så er meningen vel, at man vil hive dem til Danmark for at føre dem for retten på et tidspunkt, sier han til TV 2.

«Esbern Snare» havnet onsdag i skuddveksling med piratene sør for Nigerias kyst. Fire pirater ble drept, én ble såret. Ingen danske soldater kom til skade.

De fire overlevende piratene ble brakt om bord i den danske fregatten og varetektsfengslet. Dette skaper en rekke dilemmaer for danske myndigheter.

Les også: Danske soldater drepte fire pirater i Guineagulfen

Danmark har ingen utleveringsavtaler med de afrikanske landene langs den kysten «Esbern Snare» patruljerer. Dessuten kan man etter dansk og internasjonal lov ikke utlevere folk til land hvor de risikerer tortur og dødsstraff.

Dermed blir valgmulighetene kraftig redusert. Men det finnes alternativer til å bringe piratene til Danmark.

– Skal man simpelthen give dem en lille gummibåd med en madpakke og noget vand og sætte dem af uden for sømilegrænsen ved Nigerias kyst? Det er et realistisk scenarie, sier TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.

Det danske sjøforsvaret har gjort dette tidligere. Men ifølge advokat Sølberg er det mest realistisk at piratene hentes til Danmark og rettsforfølges der.

Da kan piratene ende opp med å få oppholdstillatelse i Danmark, hvis hjemlandet ikke ønsker å ta tilbake sine egne statsborgere. Dette skjedde blant annet med noen somaliske pirater som ble fengslet og dømt i Nederland.

– Sagen er jo, at de somaliere hellere ville sidde i fængsel i Holland, end de vil hjem til Somalia. Men om det kan danne præcedens til, at man får pirater, der bevidst angriber for at komme til Danmark? Ja, det er jo et af de scenarier, der kan være, avslutter Sølberg.

Pirater kommer sandsynligvis til Danmark, vurderer advokat 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.