Da Front Nationals gamle leder Jean-Marie Le Pen endte på andreplass i den første runden av Frankrikes presidentvalg i 2002, for dermed å henvise sosialistlederen Lionel Jospin til en tredjeplass som betydde slutten på hans politiske liv, sendte det sjokkbølger gjennom fransk politikk, til tross for at Jacques Chirac komfortabelt vant den andre og avgjørende runden mellom de to toppkandidatene.

Mange hadde nær avskrevet Front Nationals sjanse til å hevde seg ved senere presidentvalg fordi Nicolas Sarkozy i 2007 gjorde den taktiske manøver å adoptere deler av innvandringsmotstandernes politikk, og på denne måten gjorde det lettere for det store flertall av innvandringsskeptiske velgere å stemme på et parti og en kandidat som var opptatt av mer enn én sak. Andre analytikere mener at Sarkozy på denne måten gav sine rivaler på høyresiden en underforstått anerkjennelse de nå nyter godt av, uten at han oppfattes å ha levert det man forventet.

Med Marine Le Pens inntreden som partileder og presidentkandidat ser den franske høyresidens hovedstrømning ut til å være havnet i en langt større kattepine enn for noen år siden. En fersk meningsmåling utført av Harris Interactive offentliggjort i Le Parisien nå i helgen, viser nemlig at Front Nationals leder har større oppslutning enn alle de andre presidentkandidatene. Marine Le Pen leder i øyeblikket med 23% oppslutning, mens Nicolas Sarkozy og Martine Aubry begge ligger på 21% (sistnevnte er en nokså hypotetisk kandidat, ettersom Dominique Strauss-Kahn sannsynligvis blir sosialistenes sådanne).

Om Le Pen den yngre skulle gå seirende ut av første runde til neste år, er det lite sannsynlig at hun vinner til slutt, gitt at flesteparten av de andre trolig vil slutte opp om den andre finalekandidaten til syvende og sist. Men gitt at Marine er en dyktigere og mer anstendig politiker enn sin far — hun har f.eks. tatt avstand fra enhver antisemittisme, og har et større register å spille på enn opphavet — og tatt i betraktning at omstendighetene som ligger til grunn for partiets popularitet ikke vil bli borte over natten, kan man uansett trekke den konklusjon at Front National er kommet for å bli som en betydelig maktfaktor i fransk politikk.

Le Monde: Marine Le Pen pavoise, Jean-François Copé relativise la portée du sondage du «Parisien»