Nytt

Først går Tuscon-massakren gjennom et liberalt filter i USA, slik at Tea Party og Sarah Palin fremstilles i et mest mulig negativt lys. Så går den gjennom NRK-filteret og det som kommer ut i den andre enden er en karikatur av karikaturen.

Det er dette norske lyttere/seere fores med.

I dag het det at det var ubalanse i debatten på begge sider. Ordet venstreside ble nevnt. Venstreside i USA? Den skulle vi gjerne visst mer om.

Det ble nevnt at det politiske klimaet var blitt så slemt den senere tid. Selvfølgelig er det Palin og Tea Party, og Wenke Eriksen refererer til partikartet med «skytesikte», som altså ikke var et kart over personer, men delstater, og demokratene laget et tilsvarende kart i 2004.

Ønsket om å henge massakren rundt halsen på Tea Party er et utslag av brutalitet og grov manipulasjon. Dermed ikke sagt at ikke Tea Party har sine svin på skogen.

Det er grunn til å minne om massakren på Fort Hood-basen for et drøyt år siden. Obama-administrasjonen har ligget langt unna den forbrytelsen. Den er politisk meget følsom. Norske medier liker heller ikke å skrive om den og tilsvarende.

Det er en venstreorientert stereotyp at volden trives på høyre fløy. Men de siste tyve år har dett svingt. Venstresiden har fått en ekstremistisk fløy som ikke bare er villig til, men stolt av å bruke vold, mot Verdensbanken og politiske motstandere, jfr. Sverigedemokratene.

Men mainstream-mediene har fulgt med med en journalistikk som slipper voldsforherligerne til. Det tok et kvantesprang under president George W. Bush. Hvis noen trenger en oppfriskning av hukommelsen er det nok å minne om rapgruppen Gatas Parlament som samlet inn penger til skuddpremie på presidenten. Den amerikanske ambassade var not amused, men det var NRK:

– Vi oppfordrer folk til å gi penger til en dusør til å lage en pott som vi kan gi bort til vedkommende som måtte ha det i seg å ta livet av George W. Bush. På den måten så føler jeg at vi følger opp en stolt politisk amerikansk tradisjon med å utlove dusører overfor sine politiske fiender, forklarer Elling Borgersrud i Gatas Parlament.

Amerikanerne har tatt innsamlingen til skuddpremie på ramme alvor. Like seriøs er ikke rappernes reaksjon på at de nå, i verste fall kan risikerer inntil 12 års fengsel.

– Vi er en rapgruppe og dersom en rapgruppe ikke skal kunne sette ting på spissen, hvem skal gjøre det da. Det får da være måte på å ta seg selv høytidelig, sier gruppen.

Kulturnytt, NRK P2, 29. oktober 2004

Ler av anmeldelsen

Les også

-
-
-
-