Nytt

Drapet på Punjab-guvernøren Salman Taseer viser hvordan det religiøse høyre spiser seg inn i det pakistanske samfunnet og ødelegger det innenfra. Det skjer ved en blanding av ekstremisme, maktmisbruk, korrupsjon, powerpolitics, klasseskiller, frykt og vold. Fellesnevner er at hensynsløse krefter kan spille på mange strenger og utmanøvrere de lovlydige.

Det er samme dynamikk som feks. i Tyskland før 1933: mens lovlydige har et begrenset antall virkemidler har de andre et stort antall, og når demokratiet er svakt kan ingenting stanse dem.

Det ekstreme religiøse høyre har ikke stor oppslutning, men de er «doers», handlingens menn, og de er villig til å dø for saken. (Nazistene hyllet også der Tat, handlingen, og dyrket sine falne ved blodmystikk.) Forrige uke kjørte de en kampanje for å bevare blasfemiloven. Oppslutningen var ikke overveldende, men butikker i de store byene turde ikke annet enn stenge. Frykten råder.

Den preget også begravelsen av Taseer. President Zardari viste seg ikke, og kisten ble fløyet, ikke kjørt, til gravstedet. Mange turde ikke være til stede.

Renowned journalist Ahmed Rashid attended Taseer’s funeral in Lahore on Wednesday, and told CNN that he knew many people who wanted to pay their respects but were scared to come.

Det var en stemning av mafiafilm over reportasjen. Familien til en av Pakistans fremste familier hadde problemer med å finne en maulvi, islamsk «prest», til å lese bønnene ved begravelsen. Selv den regjeringsoppnevnte avslo.

Taseer’s family couldn’t find a well-known maulvi, or Islamic cleric, to read the funeral prayers. «The government… maulvi refused to do it, even though he was a government servant,» Rashid said.
«And then, people went around to the leading mosques, to the leading maulvis, trying to find someone who would read the funeral prayers. They all refused to do so.»
The message seems to be: shut up, or get shot.

Det er fremkommet detaljer som viser at man visste at mannen som skjøt Taseer var en sikkerhetsrisiko. Hans sjef advarte om at han var ekstremist. Likevel ble han innlemmet i livvaktstyrken til guvernøren. Fire dager senere drepte han mannen han var satt til å passe på.

Geo, a Pakistani news channel, reported Wednesday that Qadri had informed his fellow guards about his plans to assassinate Taseer. The report, which cited unnamed intelligence officials, also said authorities had previously flagged Qadri as a «security risk,» yet he was still assigned to Taseer’s VIP security detail.

Kun vakten, Malik Mumtaz Hussein Qadri, er arrestert, dvs. han overga seg selv rett etter drapet. Ingen andre er arrestert i et land der politiet har vide fullmakter.

Apart from the killer, nobody’s been arrested. There doesn’t seem to be any kind of crackdown, and it seems the government is backing off from doing anything. And that, of course, is proving to be very disturbing for liberals and moderates all across Pakistan.»

Sa Rashid. Det var tvertom det religiøse ytre høyre som gikk på offensiven.

But in a stark display of the polarization in Pakistan, a group of 500 Muslim clerics, meanwhile, praised his assassin, 26-year-old Mumtaz Qadri, and warned people against mourning Taseer.

Normalt vil kreftene som står bak et attentat ligge lavt rett etterpå. At de ikke gjorde det denne gang, men demonstrativt flagget sin støtte til drapsmannen, sier noe om styrkeforholdet i dagens Pakistan.

Klarest kom dette til uttrykk da morderen, Qadri, ble fremstilt for retten i Rawalpindi torsdag. Planen var å flytte rettsmøtet til et annet sted, men dette måtte politiet oppgi, så sterke var demonstrantene. De var der for å hylle morderen med roseblader.

Det var ikke turbankledte, skjeggete ekstremister, men advokater i dress som hyllet mannen som drepte guvernør Taseer. Det var trippelt lojalitetsbrudd: Qadris jobb var å vokte en av landets fremste politiske representanter. Han forrådte sin jobb, drepte en guvernør og det for å forsvare et justismord. Dette var det de dresskledte advokatene og studentene hyllet.

Assassin or hero? Pakistan’s great divide over killer of governor

Salman Taseer assassination points to Pakistani extremists’ mounting power