Nytt

Pakistansk politi har arrestert en 17 år gammel gutt for blasfemiske ytringer i en eksamensoppgave. «S» ble arrestert på oppfordring fra en utdanningsinstitusjon i Karachi (BIEK).

Guttens angivelige blasfemi skal ha vært inspirert av to norskpakistanske søskenbarns «anti-islamske synspunkter»:

The BIEK management has also sent photocopies of the answer sheets as proof of the blasphemy charges against the teenager to the police. The police added that FIR No 56/11 has been lodged against S under Sections 295-C and 109 of the Pakistan Panel Code on Mirza’s complaint.

Shahrah-e-Noor Jehan Station Investigation Officer Qudrat Sher Ali told Pakistan Today that during investigation, the boy told the police that his two Norwegian cousins, who visited the family in January 2009, had influenced him with anti-Islamic views.

I følge 17-åringen skal de to søskenbarna ha fortalt ham om friheten de har i Norge under et besøk i januar 2009. I guttens uttalelse heter det:

– Mine to søskenbarn besøkte Karachi i elleve dager. En dag, da jeg kom hjem etter Jumma-bønnen, lo de av meg og sa at islam har fanget muslimene. Begge søskenbarna mine ertet meg og begynte å overbevise meg om at de lever et lykkelig liv i Oslo mens jeg besøker moskèer. De fortalte meg at landet deres er fritt og at ingen kan hindre dem i å ytre seg. Gradvis begynte jeg å tenke over friheten de nyter.

The SIO said the boy was presented before Judicial Magistrate-VI Maqbool Memon, who sent the boy on a judicial remand for 14 days. Ali said the police had asked the BIEK management to provide the original answer sheets of Islamiyat and physics while the statement of board officials would also be recorded for further investigation.

Pakistan har dødsstraff for blasfemi, og til tross for at landet sjelden eksekverer dødsdommene er en blasfemianklage forbundet med livsfare. Ti personer er blitt drept i fengsel mens de ventet på at blasfemisaken deres skulle behandles. Støtte til den anklagede og/eller en frikjennelse medfører også livsfare for de involverte: I 1997 ble en dommer i Lahore skutt og drept etter å ha frifunnet en tenåringsgutt for blasfemi.

I januar i år ble guvernøren av Punjab-provinsen, Salman Taseer, skutt ned og drept av en av sine egne livvakter på grunn av sin motstand mot eksekvering av dødsdommen mot den blasfemianklagede, kristne fembarnsmoren Aasia Bibi. Drapsmannen, Malik Mumtaz Hussein Qadri, ble hyllet som en helt etter mordet på Taseer. Blant annet møtte et stort antall advokater og studenter opp for å hedre Qadri ved å kaste roseblader over ham da han ble fremstilt for retten i Rawalpindi etter drapet.

Pakistan Today: Inter student charged with blasphemy

Via Jan Arild Snoen