Nytt

Den blasfemi-anklagede Rimsha Masih får trolig gå etter at den arresterte imamen Hafiz Mohammed Khalid Chisthi, som først gikk til politiet med saken, skal ha tilstått å ha plantet koran-sider i asken for å styrke «bevisene» mot den kristne jenta.

Anklagen mot Masih, som har Downs syndrom, har igjen satt fokus på Pakistans blasfemi-lov, som innebærer dødsstraff for negativ omtale av islam eller islams profet Muhammed. Lovtekstens vage formulering åpner for misbruk og er farlig diskriminerende mot landets små minoritetsgrupper. Det faller vanligvis dom i blasfemi-saker, og selv om dødsstraffen sjelden blir iverksatt har lynsjemobber i flere tilfeller tatt loven i egne hender og drept mange som er blitt anklaget for blasfemi.

Noen av Masihs muslimske naboer i landsbyen Mehr Jaffer utenfor Islamabad har da også stilt seg på Khalid Chisthis side etter at imamen ble arrestert, og krevd at den unge jenta likevel må straffes.

I går gikk imidlertid senior-imam og leder for den islamske gruppen All Pakistan Ulema Council, Allama Tahir Ashrafi, ut med støtte til Mashi og garanterte hennes sikkerhet hvis hun blir løslatt fra fengsel.

Den tungtveiende støtten blir sett på som en bemerkelsesverdig vending i saken i landet hvor individer som blir anklaget for å krenke islam nesten aldri får hjelp av mektige, offentlige personer.

På en pressekonferanse på et sentralt hotel i Islamabad, krevde Hafiz Mohammad Tahir Mehmood Ashrafi og øvrige geistlige, at alle statlige organer i Pakistan må samarbeide om å etterforske omstendighetene rundt arrestasjonen av Mashi. Han fordømte også Chishti, som han mener bare er en av flere som ønsker å skape lokal fiendtlighet mot kristne for å få dem til å flykte fra området.

– Våre hoder er bøyd i skam over det Chishti gjorde, sa Ashrafi:

«I have known for the last three months that some people in this area wanted the Christian community to leave so they could build a madrasa there,» he said.

Ashrafi said he would divulge more information about the people behind the alleged effort to construct an Islamic seminary on the properties vacated by the Christians at a later date.

The cleric, who has in the past been associated with the Defence of Pakistan Council, which includes members of banned militant groups, was speaking hours after a judge’s decision to further delay a bail hearing for Rimsha until later in the week.

Lawyers acting for Malik Hammad, a man from Rimsha’s neighbourhood who claims to have caught her carrying away the charred remains of a book that included verses from the Qur’an, said they could not conduct a trial because the Punjab Bar Association was holding a one-day strike.

However, the case against Chishti continued to grow after two more witnesses recorded statements implicating the mullah in a plot to strengthen the case against Rimsha.

The imam was accused late last week by his own deputy, Hafiz Mohammad Zubair, who told police that after Chishti was presented with the burnt refuse spotted by Malik he added two pages from the Qur’an.

«I asked him what he was doing and he said this is the evidence against them and this is how we can get them out from this area,» Zubair told a Pakistani television station.

It is the first time in a blasphemy case that someone has ever been arrested for fabricating evidence – although it remains unclear why it took more than two weeks for Zubair to come forward with the incriminating statement.

Advokat ved høyesterett, Gabriel Francis, sier at atmosfæren av frykt rundt blasfemiloven kan ha fått Zubair til å nøle med å fortelle det han visste. – Det er veldig vanskelig å stå frem når både en guvernør og en minister har blitt drept for å si fra i tidligere saker, sier han og sikter til minoritetsminister Shahbaz Bhatti og tidligere guvernør i Punjab, Salman Taseer, som begge ble drept i 2011 etter å ha kritisert landets blasfemi-lov og således pådratt seg ekstremistenes raseri.

On Sunday, Ashrafi said he had been moved to speak out after reading reports that Rimsha had Down’s syndrome, a condition that also affects Ashrafi’s 15-year-old son. He said the Ulema Council would guarantee Rimsha’s security from vigilantes or extremists if she was released.

«It would be against the honour of the country to send someone out of Pakistan due to non-provision of security at government level,» a joint statement by the Ulema Council and the Pakistan Interfaith League said.

However, Ashrafi said there was no need to change or repeal the law – despite campaign groups claiming it is wide open to abuse and allows people to be sentenced to life imprisonment on the basis of threadbare evidence that is often never challenged in court.

«There is no problem with the law – only the implementation of the law is the problem,» he said.

The Guardian: Christian girl hailed as ‘daughter of nation’ by senior Pakistani cleric