I Pakistan er blasfemiske sms’er det siste på blasfemifronten. Et tredje tilfelle ble registrert lørdag 20. juli, da et par ble arrestert for å ha sendt en formærmelse mot Profeten til en imam som anmeldte dem.

Paret er kristent. De har fire barn i alderen 5 – 11. Ingen vet hvordan det er gått med dem, for deres slektninger flyktet i frykt.

Dette skjedde i byen Gojra der mobben gikk amok i 2009 etter rykter om et en kristen hadde vanhellighet en Koran. Åtte kristne ble drept og 40 hus svidd av.

A Christian couple was arrested on Saturday (July 20) for allegedly sending blasphemous text messages to a Muslim cleric in Gojra, a religiously volatile city where a week before a young Christian man was sentenced to life in prison on the same charge.

Shafqat Masih, 43, and his 40-year-old wife Shagufta, who reportedly have four children between the ages of 5 and 11, were taken into custody on a complaint by Muslim cleric Rana Muhammad Ejaz, who alleged that he had received blasphemous text messages from Masih from a number registered in the name of Shagufta.

Gojra City police registered a case under Section 295-C of Pakistan’s widely condemned blasphemy laws for allegedly defaming Islam’s prophet, Muhammad. Conviction is punishable by death or life in prison, which is 25 years in Pakistan.

Saying police coerced him into recording a false admission of guilt, Masih has denied sending the text messages, according to an official at a Christian rights organization who requested anonymity.

“Shafqat says the couple has been framed in a false case,” the source said. “He says that the police had forced him to record his confession before the magistrate.”

Det første tilfelle av sms-blasfemi var mot Qamar David i 2009. Han ble drept i Karachis sentralfengsel, selv om den offisielle dødsårsaken var hjertestans. Det andre tilfellet var også i byen Gojra. Sajjid Masih (29) ble dømt til livstid og bøtlagt med nær $ 2000 13 juli i år.

Avisen Morning Star skriver at det er teknisk lett å registrere en sms på noen annens personnummer.

Påstander om blasfemi er svært vanskelig å motbevise. Politiet er lite imøtekommende mot den anklagede. Det er vanskelig for forsvaret å få ut materiale som gjør det mulig å gjendrive anklagene.

NGO’er som forsvarer de kristne sier at angrepene på minoriteter stiger der Pakistans Muslimske Liga – partiet til Nawaz går frem, slik de har gjort i Punjab.

 

Morning Star News, July 22