Som politisk rådgiver er frykten farlig, konkluderer Aftenposten på lederplass. Men selv velger avisen å kjøre frem høyreekstreme Nationaldemokratene som eksempel på hvordan noen utnytter selvmordsbomberen. Det er høyst spekulativt, og egnet til å skremme.

Allerede i undertittelen blåser Odd Inge Skjævesland opp: Svenske nasjonalister: Var det ikke det vi sa?

Nasjonalistene viser seg å være de beryktede Nationaldemokratene som har nazistiske tilbøyeligheter. De er en helt marginal gruppe i Sverige, men det passer Aftenpostens journalist å hefte nasjonalistbegrepet ved dem. Dermed får han kompromittert politiske motstandere. Det er kynisk journalistikk. For at angrepet skal passere må Skjævesland pynte på ND.

For de mest innvandringskritiske svenskene, kom flere uttalelser i går av «hva var det vi har sagt»-karakter. Nationaldemokraterna, som er mer negative til innvandring enn det nye riksdagspartiet Sverigedemokraterna, holdt igår et protestmøte «mot mangkultur og terror». Bombeeksplosjonene lørdag var ingen tilfeldighet, ifølge partiet.

Vanligvis pleier Aftenposten å omtale Sverigdemokratene i langt mindre forsiktige termer, men her har man et nazistisk parti som man omtaler som «innvandringskritisk». Det er ingen tilfeldighet.

Skjævesland bruker ND for å kunne assosiere en politisk reaksjon på ytterste høyre fløy. Han gir dessuten inntrykk av at ND er et legitimt parti. Det er uredelig. Skjævesland skriver ND, men mener egentlig SD. Men SD er ikke så lett å få has på, de er blitt mer «savvy», derfor bruker Skjævesland ND og stiller med uskyldsblå øyne.

Det er politisk utnyttelse av terroren til å ramme motstandere, og stemmer dårlig med budskapet i lederen: Det hjelper ikke å få panikk

MED ALL RETT har statsminister Fredrik Reinfeldt gitt uttrykk for svenskenes kollektive følelse av indignasjon og avsky. Samtidig ber han folk om at de viser tålmodighet med demokratiet og at de lar rettsvesenet arbeide. Dette er kloke ord. Frykt er en sunn og nyttig reaksjon bare inntil et visst punkt. Som politisk rådgiver er frykten farlig.

Aftenposten ønsker å blokkere en diskusjon som går lenger enn den puddingholdningen Reinfeldt legger for dagen. Man er villig til å bruke Nationaldemokratene og høyreekstreme som stråmenn for å ramme en legitim kritikk av dagens policy. Det er alvorlig. Det er nettopp å bruke terroren til å spre panikk, slik at folk ikke skal delta i den demokratiske prosessen.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-