Det er grunn til å merke seg at NRK Lørdagsrevyen sendte en reportasje om mulig tilknytning eller inspirasjon som Anders Behring Breivik kan ha hatt til serbiske militssoldater, under vignetten: kristen terror.

At ABB beundret serbiske krigsforbrytere er ingen nyhet, og etterforskningsmessig er det helt legitimt å spørre hva han gjorde i Liberia i 2002.

Men når NRK velger å bruke begrepet «kristen terror» er det uttrykk for NRKs ønske om å plassere ABB inn i en spesiell politisk ramme, som kleber ordet «kristen» til begrepet terror. Med det oppnås flere ting: Det skaper en viss balanse i forhold til islamistisk terror. Kanskje det er de kristne som er verst? Hvis man samtidig får satt kristne på plass så er det bonus.

Bruken av begrepet «kristen terror» om serbiske krigsforbrytere er ny i NRK-sammenheng og norske medier for øvrig.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har trolig latt seg inspirere av flere kristne terrorister og drapsmenn. Blant disse var en serbisk kommandør han kan ha møtt i Liberia i 2002.

Serberne som startet krigen i Kroatia, Bosnia og Kosovo var kristne, men de var ikke først og fremst kristne. De var sjåvinister og nasjonalister. Det er ikke vanlig i historieskrivning eller samtidshistorie å omtale dem som «kristne», selv om de ortodokse kirke hadde et frynsete forhold til Milosevic-regimet.

NRKs agenda er litt for tydelig. NRK har ellers selv intet ærefullt rulleblad hverken i forhold til Milosevic-regimet eller muslimene i Bosnia. Så sent som ifjor sendte NRK to dokumentarer av Ola Flyum der bosniakene ble fremstilt i et svært lite flatterende lys, for å si det mildt. Filmene vakte sterke reaksjoner blant bosniaker i Norge, men det brød ikke NRK seg om, og forsvarte filmen også da den kom opp i PFU. NRK ble felt for Srebrenica-dokumentaren, som hevdet at det var bosniakene selv om forrådte sine egne.

Nå er plutselig serbiske krigsforbrytere blitt «kristne terrorister». Omskrivningen er litt for synlig. Reportasjen er underskrevet av hele åtte NRK-journalister og er ingen glipp.

Bruken av ordet «kristen terrorist» skygger for at dette handler om virkelig høyreekstreme. Tyske Nick Greger har laget en hyldningsvideo til krigsforbryteren Milorad Ulemek, og den minner sterkt om ABBs video. Det er informativt og interessant. Greger skal være leder for noe som kalles Order 777. Nazister og høyreekstreme har en forkjærlighet for ordener. Også frimurerordener.

Men hvordan ABB skulle blitt påvirket av Ulemek, som er soldat, ideologisk er vanskeligere å forstå:

Uansett om han traff Ulemek eller andre serbiske nasjonalister, har personer som Ulemek inspirert han til å bygge opp tankesett og hat til muslimer.

«Personer som Ulemek» er upresist. Det kan være at denne inspirasjonen kun har skjedd via nett. Serbernes krig fungerer som viktig for nye høyreekstreme, men NRK har ikke selv utmerket seg ved noen interesse for eller ryddig forhold til denne krigen.

Betegnelsen kristen terrorist føyer seg inn i rekken av koblinger mellom «hvit mann og kristen». Visepolitisjef i Oslo, Roger Andresen, var den første som brukte det, og det var den første karakteristikken politiet ga av terroristen. «kristen fundamentalist» sa Andresen.

Jens Stoltenberg brukte selv betegnelsen «kristen hvit mann fra beste vestkant» for bare halvannen uke siden, i Søndagavisen.

Dette er en sterk ideologisk bruk av ordene som neppe bidrar til åpenhet. Den markerer tvert om fiendtlighet til både kristne, hvite menn og vestkanten. Det er ufattelig at statsministeren kunne falle for så billige tricks.

Etterforsker Breivik-spor til serbisk kommandør