Hvorfor kriminaliserede man ikke kommunistisk hate speech mod kapitalister og bønder, når den historiske dokumentation for vold og massemord på udvalgte klasser og grupper i kommunismens navn var så overvældende? Måske skyldtes det, at det fandtes god og ond hate speech, at marxistisk-leninistisk hate speech var god, for den var rettet mot venstrefløjens fjendebilleder eller skete i en højere retfærdigheds navn, mens nazistisk hate speech var ond.

Det var nok også en konsekvens af, at Tyskland tabte Anden Verdenskrig, mens Sovjetunionen var blandt sejerherrene. Det betød, at nazisternes folkedrab tjente som grundlag for vedtagelse av love mot hate speech og markering av ytringsfrihedens grænser, mens massemorder under kommunismen først blev en del av den europæiske erindring efter Jerntæppets fald.

Flemming Rose Tavshedens tyranni