Kagge Forlag vil ikke utgi Aftenposten-journalist Halvor Tjønns biografi over profeten Mohammed basert på historiske kilder. Forlegger Anne Gaathaug nekter å oppgi noen grunn.

Gaathaug sier at forlaget har gjort dette i samråd med Tjønn, en fremstilling som ikke stemmer med Tjønns reaksjon.

Halvor Tjønn, til daglig journalist i Aftenpostens utenriksredaksjon, er forbauset over forlagets avgjørelse.
– Det sier seg selv at dersom forlaget hadde innvendinger mot bokens kvalitet, så ville dette kommet opp mye tidligere i prosessen, og ikke etter halvannet år, sier han.
Tjønn vil likevel ikke gå inn på hvilken begrunnelse han har fått for refusjonen.
– Det må være opp til Kagge forlag å redegjøre for hvilke vurderinger de har gjort, sier han.

Manuskriptets historie i forlaget er egnet til å vekke forbauselse. Tjønn har trodd det var i boks, men så har forlaget revurdert.

Forfatter og forlag tegnet kontrakt om utgivelse av boken i januar 2009. Kort tid etter leverte han sitt ferdige manus, som han hadde jobbet med siden våren 2007. I fjor sommer ba forlaget ham legge inn fotnoter og referanser til kildematerialet, et arbeid som tok noen måneder.
I juli i år fikk Tjønn så beskjed om at det var «best at et annet forlag tok boken».

Gaathaug sier forlaget ikke har mottatt trusler. Det er ikke slike hensyn som ligger bak. Forlaget har i realiteten først antatt manus, bedt forfatteren omarbeide det, og så refusert.

Det tyder på politisk uenighet, men det er usedvanlig at et forlag gjør det på en så demonstrativ måte. Avgjørelsen vil vekke oppsikt.

Kagge har tidligere blant annet utgitt to bøker av Hege Storhaug.

Kagge dropper Muhammed-bok

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂