Abu Ghraib ble en skandale pga bildene, som var tatt av soldatene som sto for mishandlingen. Nå har den israelske hæren havnet i en lignende situasjon: soldater tar bilder av nedkjempede eller tilfangetatte palestinere. Det er soldatens «triumfalisme», triumf over fienden og døden. Men det får en helt annen virkning når det publiseres på nett.

Det begynte med en kvinnelig eks-soldat ved navn Eden Abergil som publiserte et forholdsvis harmløst bilde av seg selv og en bakbundet palestiner med bind for øynene. Det var mer teksten som fikk det til å tippe over: Aubergil sa IDF-tjenesten var hennes livs opplevelse.

IDF rykket ut og sa hun hadde vist skamløs opptreden og at dette måtte stå for hennes regning. Men samvittighetssoldatene i Breaking the Silence sier slike bilder slett ikke er uvanlig, og publiserer en serie på Facebook. Bildene er ikke opprørende i privater hender. Men de får en helt annen virkning i det øyeblikk de offentliggjøres. I hendene på Israels fiender blir de eksempler på ydmykelse av palestinerne.

Hva gjør en stat for å hindre at slike bilder slipper ut? Telefoner med kamera er blitt et farlig våpen. Ett bilde kan ødelegge troverdigheten. Kamera har eksistert i lang tid, men utbredelsen av mobiler med kamera gjør dette til en unik historisk situasjon.

Før vi fordømmer israelerne eller amerikanerne, bør vi tenke over hva Al Qaida og andre jihadister har brukt sine kameraer til!

Bilder som dette har en råhet, og de kan settes inn i en helt annen kontekst og få en utilsiktet virkning. Feks. Aftonbladets artikkel om at israelerne systematisk plyndrer palestinske døde for organer. Et slikt bilde ville i kraft av sin nakenhet bekreftet en slik story – emosjonelt.

Israel in new storm over Facebook images

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.