Det er farlig å være venner med journalister på Facebook. Linn Perez er norsk og tjenestegjør i den israelske hæren. Hun skrev en melding om at Israel snart vil «ta» Iran. Dette så VG-journalist Erlend Skevik, som er Facebook-venn med Perez. Han valgte å gjøre en story på en personlig melding. Perez fikk sjokk da hun møtte bildet av seg selv på VG Nett.

Formelt har Skevik sitt på det tørre. Perez har en såkalt åpen profil, dvs. det hun skriver på veggen kan sees av alle. Det skrives så mye på nett at det meste går bra, dvs. forblir mellom venner. Men hvis det foreligger en «situasjon», kan det man skriver plutselig havne på forsiden av avisene.

På Twitter forteller Perez at hun etter oppslaget har grått hele dagen og gjort gjentatte forsøk på å få trukket saken fra VG Nett.

Perez og hennes familie ønsker ikke kontakt med journalister etter oppslaget i VG.

Greit å sitere

Profilen til Perez som i april i fjor gikk inn i det israelske forsvaret som menig, har vært åpen og da må hun også regne med at det kan siteres fra denne, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold. Hadde profilen vært lukket ville det krevdes allmenn interesse eller at den som skriver har tyngde.

Historien illustrerer at Facebook er en forrædersk møteplass. Den personlige stilen og intimiteten får folk til å avsløre ting som kan fortone seg helt annerledes hvis det gjengis  på andre plattformer, som en nettavis.

Redaksjonssjef Christian F. Brændshøi forteller at Perez som norsk kvinne i IDF (Israel Defense Forces) er i en svært spesiell situasjon. VG har intervjuet henne tidligere og forklarer at det er verdifullt å vite hvordan hun opplever den spente situasjonen i forholdet til Iran.

Brændshøi forteller videre at da VG kontaktet Perez for å få et intervju, ga hun uttrykk for at det var uproblematisk at de gjenga kommentaren fra Facebook. Hun bidro også med å utdype synspunktene sine og forklarte bakgrunnen for meldingen.

Men de færreste som blir oppringt av mediene forstår konsekvensene av å snakke med journalister: Skevik var venn med Perez. Hun trodde sikkert hun var i gode hender. Skevik kviet seg heller ikke for å illustrere artikkelen med et foto han selv hadde tatt. Dermed ble oppmerksomheten stor.

Det israelske forsvaret liker ikke den slags oppmerksomhet. Perez fikk en refs, meldingen ble trukket.

Historien er et lærestykke i hvor stor fallhøyden kan være på Facebook.

Norsk Israel-soldat: Min første krig nærmer seg
Får refs fra forsvaret etter «krigserklæring» på Facebook
VG siterte soldatens FB-profil