Dagsrevyens mest produktive reporter, Eirik Veum, hadde idag et innslag om norsk etterretningsvirksomhet inne i Iran, som fikk NUPI-forsker Daniel Heradstveit til å gå i taket. Men hva var det egentlig som ble sagt?

Veum sa at den militære etterretningen har «informanter og kilder inne i Iran», men får det til å høres konspiratorisk og hemmelig ut. Så sier han at norsk etterretning «trolig har vært inne på iransk jord».

Inntrykket som etterlates er at norsk etterretning er aktivt med på å samle inn informasjon om iranske atomplaner inne i Iran, undercover. Hvis Norge driver slik aktivitet skjer det helt sikkert i samarbeid med allierte, og jeg betviler sterkt om Eirik Veum ville få vite det.

Veum liker å få oppslag, og kan ha utbrodert noe han har hørt, i god eller dårlig tro. At han ikke helt vet foran og bak på dette stoffet, kan replikken om at «etterretningen ivaretar norske interesser» tyde på. Hvordan skulle etterretningsvirksomhet inne i Iran trygge norske interesser? Her har Heradstveit helt rett: det truer tvert imot norske interesser – dvs. Statoil og Hydros engasjement.

Men Heradstveit høres ut som en pensjonert SV’er når han hisser seg opp over Dagsrevy-reportasjen: han sier dette må få konsekvenser, for her har de militære gått av sporet.

Det vises i reportasjen til den nye boka til VG-journalist Tom Bakkeli om norske spesialstyrker og deres innsats i Kosovo og Afghanistan. Forsvaret ville ikke samarbeide med Bakkeli, og dagens oppslag gir dem rett i deres skepsis. Det blir halvkvedede viser som mediene spinner videre på, og det kan få alvorlige konsekvenser.

VG har et usedvanlig tåpelig oppslag om at «-Norske styrker DREPER». Tenk det. Man benytter uttrykket amerikanernes «aggressive krigføring». Finnes det en ikke-aggressiv?

Man gjør et nummer av at norske soldater har drept mange Taliban-soldater. Det virker barnslig og man henleder oppmerksomheten på norske styrkers innsats. Føler ikke VG og Dagsrevyen noe ansvar for å sette nordmenns liv i fare?

Dagsrevyen skaper en mystisk boble av antagelser og overdrivelser. Men andre paranoide motstandere kan ta det for god fisk, og tro at nordmenn driver etterretning inne i Iran.

NRKs nettsider viser den opphaussede tonen, uten egentlig substans:

I Dagsrevyens reportasje kom det fram at drives omfattende norsk etterretning mot Iran. Virksomheten skjer på flere ulike måter, og de topphemmelige operasjonene skjer også inne i Iran.

Sjokkert over norsk Iran-spionasje

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂