Af: Firoozeh Bazrafkan

Sammen med en række andre forfattere, kunstnere og samfundsdebattører, blandt dem forfatteren Vita Andersen, digteren Henrik Have og lektor i køn og kultur, Lone Nørgaard opfordrer vi – Jette Plesner Dali og Firoozeh Bazrafkan – den danske regering til officielt at protestere over for den iranske regering mod dødsdommen over den 42-årige Sakineh Mohammedie Ashtiani.

Efter en afhøring, der bestod af 99 piskeslag, tilstod hun utroskab. Heldigvis har sagen vakt international opmærksomhed. Men vi må ikke glemme, at hun ikke er den eneste. Ifølge den iranske organisation Stop Stening sidder der lige nu mindst ti kvinder i iranske fængsler og venter på at blive stenet. Det iranske præstestyre afsiger i øjeblikket dødsdomme på stribe. Amnesty International har alene i første halvår af 2010 registreret 126 henrettelser.

Vores henvendelse, der er sendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen og udenrigsminister Lene Espersen lyder således:

Stop islams krig mod kvinderne

I øjeblikket sidder en 42-årig iransk kvinde, Sakineh Mohammedie Ashtiani i Tabriz-fængslet i Iran og venter på at blive henrettet. Hun er dømt til døden for utroskab – efter sharialoven skulle hun stenes. Men efter internationalt pres er selve steningen opgivet. Det er dødsdommen ikke. Tilståelsen om utroskaben er fremkommet efter 99 piskeslag og efterfølgende trukket tilbage.Dette sker altså i 2010, ikke i 1010, i et land som er medlem af FN.

Hele den udviklede verden ser sharia-loven som et brud på de internationale konventioner om menneskerettighederne. Lovgivningen er simpelthen udtryk for en islamisk krig mod kvinder, en krig, som vi ser praktiseret i familierne i form af de såkaldte “æresdrab” og altså på statsligt plan i form af dødsdomme afsagt af afstumpede umennesker.

Vi appellerer til den danske regering, til Det Europæiske Råd og til Europarådet om at lægge maksimalt pres på den iranske regering med krav om løsladelse af Sakineh Ashtiani, ligesom vi opfordrer den danske regering til at tilbyde hende asyl i Danmark.

Vita Andersen – forfatter
Shabana Rehman – standup-komiker, forfatter, debattør
Henrik Have – digter, forlægger, skulptør
Britta Mogensen – antropolog
Firoozeh Bazrafkan – billedkunstner, blogger
Rita Kjær – pensionist
Per Høst Madsen – journalist
Suzanne Bjerrehuus – ambassadør for Dannerhuset
Birthe Skaarup – Fhv. MF, Københavns Borgerrepræsentation
Lone Nørgaard – lektor, cand.mag., samfundsdebattør
Cherif El-Ayouty – civilingeniør, forfatter
Helle Slottved – eventyrfortæller
Victoria Trolle-Millbrath – kulturarbejder
Morten Messerschmidt – medlem af EU-parlamentet
Vibeke Manniche – læge, forfatter
Adjetou Touré – kvinde, muslim
Poul Juhl – kulturarbejder
Jan Fagerlund – forbindelsesofficer, kaptajn
Lone Jacobsen – webdesigner
Erik Guldager – galleriejer
Uwe Max Jensen – performancekunstner, skribent
Jette Plesner Dali – lægesekretær, samfundsdebattør

Første gang som blogg i Jyllands-Posten 3. august 2010.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂