Sakset/Fra hofta

SV sitter så godt i regjeringsstolen at de ikke registrerer at de sitter på overtid. Ved å forsvare utsettelsen av CO2-rensing vil SV miste mer enn taburettene, de vil miste troverdigheten.

Skyldes utsettelsen regjeringstretthet, arroganse og/eller et ønske om å rykke fra og riste SV av seg? Eller en kombinasjon? Stoltenberg må vite at det bare er et tidsspørsmål før SV må ta et avgjørende valg: Bli spist av oljeindustrien eller gå ut av regjeringen.

SV har gjort så mange krumspring at ryggen snart må være brukket: Lofoten og Vesterålen gjaldt fremtidige generasjoner, derfor skulle det ikke utvinnes. Like etter forsvarte SV utforskning av Jan Mayen-ryggen. De sliter også med tjæresandprosjektet til Statoil i Canada, og det er blytungt rundt miljøhalsen.

Så kom avtalen om delingslinjen, der det allerede er inngått avtaler om regler for utnyttelse hvis den ene part finner olje og gass før den andre. Det antyder ganske godt hva avtalen handler om. Også denne gang måtte Halvorsen rykke og smilende forsikre at SV var for kartlegging av ressursene. Plutselig var det finansministeren som snakket igjen. Sto noen med en pistol i ryggen hennes? Kunne hun ikke sagt noe annet om en «historisk avtale?» Hun kunne vel sagt at delelinjen er bra, men at man ikke automatisk må koble dette til olje og gassutvinning. Det ville vært et troverdig og forsvarlig standpunkt. Med sin sanksjonering av «kartlegging» kapitulerte Halvorsen og viste hva avtalen egentlig handler om.

Så kom utsettelsen av CO2-rensing, og denne gang er det ikke ferdigstilling, det er en investeringsbeslutning som skytes flere år frem i tid. I realiteten er hele prosjektet i det blå.

Det er forståelig at SV er forvirret, men hvis man blir forvirret i en så viktig sak har man mistet orienteringsevnen. Rekken av begivenheter tyder også på at SV ikke er med der beslutningene tas. Man får dem servert med beskjed om å spise.

Senterpartiets olje- og energiministere er et kapittel for seg. Terje Riis-Johansen følger i Odd Roger Enoksens fotspor: De har ikke en original tanke eller synspunkt. De fungerer som informasjonsrådgivere og pressetalsmenn for oljeindustrien. Det er pinlig. Og Sp burde ikke slippe unna. Partiet har ikke noe i et slikt departement å gjøre. Det er Aps Pentagon, og en senterpartist kan bare bli en nikkedukke.