Feature

Jihad-presten Anwar al-Awlaki er satt på USAs liste over farlige personer som må elimineres, dvs. tilfangetas eller drepes, fordi de utgjør en umiddelbar og vedvarende fare for USA.

Det spesielle med Awlaki er at han er amerikansk borger. Det gjør at myndighetene har gått noen ekstra runder for å kvalitetssikre beslutningen, som først ble rapportert i januar: konklusjonen ble den samme: Awlaki er meget farlig. Det er kjent at han var involvert i to alvorlige terroraksjoner: han kommuniserte med den militære psykiateren Nidal Hassan Malik som gikk amok på Fort Hood-basen, og han skal personlig ha møtt nigerianske Umar Farouk Abdulmutallab, som forsøkte å sprenge et Northwest-fly over Detroit 2. juledag.

Awlaki er kjent som en internett-predikant. Han er jemenitt, men snakker flytende amerikansk og er nett-kyndig. Det gjør at han har mer appell blant unge verden over.

Hvis han bare hadde preket jihad hadde han neppe havnet på hit-listen. Men i november 2009 skal han ha gått over til å bli det CIA kaller «operational», dvs. han deltar konkret i planleggingen av terror.